Consell.- Govern regula el dret d'informació dels usuaris dels centres docents d'ensenyaments no oficials

Actualizado: viernes, 25 junio 2010 21:17

PALMA DE MALLORCA, 25 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Govern va aprovar avui un decret amb el qual regula el dret d'informació dels usuaris dels centres docents que imparteixen ensenyaments que no suposen l'obtenció d'un títol oficial, centres contra els quals es van interposar a Balears 172 reclamacions en 2009 i 27 durant aquest any.

La portaveu de l'Executiu balear, Joana Barceló, ha explicat que el text també estableix que els crèdits al consum subscrits amb les entitats financeres que tinguin un acord previ amb aquest tipus d'acadèmies no s'hauran de tornar en el cas que se suspengui l'activitat docent.

Aquest decret es fonamenta en la normativa de defensa dels consumidors i usuaris que obliga als empresaris a posar a disposició dels futurs alumnes, de manera clara i comprensible, informació sobre les característiques essencials del contracte i, en particular, cap a les seves condicions jurídiques i econòmiques. Precisament és aquesta informació, prèvia a la contractació, la que permet al consumidor decidir si vol contractar, i assumir d'una forma conscient el risc que es deriva de la contractació.

Barceló ha destacat que aquest tipus de centres han generat la presentació de 172 reclamacions durant el 2009, i 27 al 2010. A més, ha indicat que dues acadèmies han trencat des del mes de desembre del 2008.

Alguns dels problemes més comuns relacionats amb aquests centres són les dificultats a l'hora de resoldre contractes, el finançament del cost dels estudis o la informació donada sobre les característiques dels ensenyaments, especialment quan es tracta d'especificar l'existència o carència d'oficialitat.

El decret és de compliment obligat per a tots els centres que radiquin o imparteixin ensenyaments no oficials a Balears, fins i tot tot i que els titulars tinguin el seu domicili social i fiscal fora de la comunitat.

El text també inclou que en les ofertes, promocions o publicitats dels cursos no es poden utilitzar termes que puguin induir a la confusió als usuaris sobre la validesa acadèmica dels ensenyaments. Tampoc es poden usar denominacions específiques que, pel seu significat -com, per exemple, llicenciat o diplomat- o per la utilització d'un idioma estranger puguin produir error respecte a la nacionalitat del centre, als ensenyaments que s'imparteixen o als títols que s'atorguen.

Els centres estan obligats a lliurar, juntament amb a l'oferta dels cursos un document informatiu en el qual s'especifiqui la identificació del centre i els seus titulars o responsables, i la denominació i característiques del curs.

Alhora, s'exigeix l'explicació de la forma d'impartir els cursos, així com si cal material que no faciliti el centre o el sistema per a contactar amb el professorat o per a les gestions administratives. A més, cal informar del dret de contractar el finançament amb qualsevol altra entitat, així com de les característiques del crèdit.

Pel que fa a les sancions, el decret preveu que el seu incompliment es considerarà com a infracció en matèria de consum. Així, aspectes com la negativa o l'incompliment de les obligacions de donar informació, la carència de concordança entre la publicitat i el contingut real dels cursos poden considerar-se com frau en la qualitat dels serveis o incompliments de les condicions de l'oferta, promoció o publicitat del producte.

Aquestes infraccions es considerarien greus o molt greus per concurrència de criteris com la generalització de la infracció; importància de la lesió econòmica per al consumidor o la desproporció del benefici obtingut per l'empresari, i anirien des dels 3.000 als 15.000 euros per a les greus; o des dels 15.000 als gairebé 600.000 per a les molt greus.