CPFF.-Griñán demana a les CCAA "transparència" i "solidaritat", doncs "es tracta de resoldre el problema dels espanyols"

Actualizado: miércoles, 23 julio 2008 16:22

SEVILLA, 23 de juliol (EUROPA PRESS)

El vicepresident segon i conseller d'Economia i Hisenda de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, no va dubtar avui a demanar a totes les comunitats autònomes que actuïn amb la mateixa "transparència" que ho està fent el Govern espanyol, així com que mantinguin un comportament "solidari" en la negociació sobre el nou sistema de finançament autonòmic, ja que "es tracta de resoldre el problema de tots els espanyols".

En declaracions a la Cadena Ser recollides per Europa Press, Griñán va ressaltar que "per primera vegada", les comunitats autònomes acudeixen al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) sabent "la liquidació de l'any base, que és l'any 2006, a totes i cadascuna de les comunitats autònomes", de manera que "ara sabem els comptes, el que cadascuna rep i el que cadascuna necessita", el que propicia que hagi "més discrepàncies, ja que hi ha més transparència".

Així, Griñán va felicitar el vicepresident econòmic del Govern, Pedro Solbes, per protagonitzar una "negociació transparent", cosa que va demanar a les comunitats autònomes, ja que "poques comunitats autònomes han realitzat una proposta, i de la mateixa manera que hi ha transparència per part del Govern, anem a demanar transparència de totes les comunitats autònomes".

Alhora, el vicepresident segon i conseller d'Economia i Hisenda va reclamar a totes les comunitats autònomes que siguin "solidàries", ja que "hem de pensar que es tracta de resoldre el problema dels espanyols".

Així, tot i que no va voler valorar de manera específica la posició que manté Catalunya, Griñán sí va voler deixar clar que la modificació del sistema de finançament és "urgent" per a determinades comunitats, com és el cas de les Balears, a la qual "retenen ingressos i quan distribueixen els recursos, li toca poc més del 80 per cent de la mitjana, pel que és clar que és una comunitat maltractada per l'actual sistema".

En aquest context, Griñán va reiterar el seu suport a la proposta base realitzada per Solbes, ja que segons la seva opinió, el sistema de finançament es canvia perquè des que va començar aquest sistema hi ha sis milions més de persones a Espanya i no estan distribuïts de la mateixa manera en el territori, el que fa que unes comunitats hagin perdut població o altres hagin guanyat, de manera que cal "equilibrar el finançament", i perquè el finançament depèn molt del que dóna l'Estat, "no hi ha responsabilitat fiscal".

Així, davant d'aquesta situació, segons Griñán, el model de Solbes resol els dos problemes, ja que "ens dóna el 50 per cent de l'IVA, IRPF i dels impostos especials, i preveu els creixements de la població". "En definitiva, les respostes estan en el document del Govern, i la població és l'element fonamental", va apuntar.

A més, el vicepresident primer del Govern andalús va destacar que a la reunió del CPFF es va establir que "ara podem tenir dèficit". Griñán va destacar que la "bona" gestió del Govern espanyol ha possibilitat que hagi 120.000 milions d'euros menys d'endeutament públic, el que "ens permet afrontar aquest futur amb recursos, doncs anem a tenir dèficit, però tenim un marge acumulat molt gran".

"No és res dramàtic, doncs tenim un endeutament públic menor que Alemanya gràcies a que es va fer molt bé i, per tant, comptem amb un matalàs", va concretar.