La Fiscalia conclou que Air Comet no va estafar als seus clients amb la venda de bitllets abans de tancar

Actualizado: viernes, 25 junio 2010 21:15

MADRID, 25 Jun. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha conclòs que els antics propietaris d'Air Comet, Gerardo Díaz Ferrán i Gonzalo Pascual, no van incórrer en presumptes delictes d'estafa al seguir venent bitllets tot i conèixer la situació d'insolvència en la qual es trobava la companyia, segons l'informe de conclusions del fiscal.

Així, després de gairebé sis mesos d'indagacions, la Fiscalia conclou que "els fets investigats no són constitutius de delicte" a causa de a la falta de l'"element d'engany previ al desplaçament patrimonial" al no haver trobat cap bitllet del qual la seva data d'emissió fora posterior al 21 de desembre del 2009.

Així, el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, que firma el document en atenció de les conclusions formulades pel fiscal instructor Daniel Campos, anuncia l'arxiu de les actuacions obertes passat 20 de gener arran de la denúncia presentada per l'associació de consumidors Ceaccu.

Així, l'Audiència Nacional tanca qualsevol possibilitat d'investigar a Air Comet per presumptes irregularitats. El passat 5 d'abril la Secció Segona de la sala penal de l'Audiència Nacional ha rebutjat el recurs de queixa presentat per Ceaccu contra la desestimació de la demanda dictada pel jutge Santiago Pedraz.

El fiscal conclou que els fets analitzats "difícilment" poden constituir un delicte d'estafa de l'article 248 del Codi Penal, però podria tractar-se d'un "incompliment d'obligacions contractuals" de les quals "es podrien derivar responsabilitats civils, però no d'ordre penal".

VENDA FRUSTRADA.

Segons la documentació analitzada, el fiscal explica que "tot i la delicada situació econòmica de l'aerolínia" els responsables d'Air Comet "van seguir intentant salvar la viabilitat de la companyia, donant compte puntualment al Ministeri de Foment de les negociacions i acords que eren desenvolupant" fins que un jutge britànic va dictar l'ordre d'embargament dels avions de la companyia.

En concret, el fiscal assenyala que Teinver, societat propietària d'Air Comet, tenia un memoràndum d'entesa subscrit amb Air Transport Group Holdings per a l'adquisició de l'aerolínia abans del 23 de febrer del 2010.

A més, amb data d'1 de desembre del 2009 es va signar l'acord de compravenda entre Teinver i Sobelty Management, societat que substituïa al passat compradora per tancar l'operació, en virtut per la qual aquesta adquiria el 100% de les accions d'Air Comet.

Aquest procés es va veure frustrat per l'ordre d'embargament dictada el 19 de desembre del 2009 per un jutge britànic sobre els 13 avions d'Air Comet, davant de la demanda d'impagament d'un crèdit a 25 milions de dòlars (17,2 milions d'euros) presentada pel banc alemany Nord Bank.

El fiscal va arribar a aquesta conclusió després d'analitzar la documentació enviada pel Ministeri de Foment, l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), el Registre Mercantil, les ambaixades i consolats de l'Argentina, L'Equador, Colòmbia, el Perú i França.

El fiscal també va comptar amb els informes elaborats per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Comissaria General de la policia Judicial que comptaven amb la col·laboració de la International Air Transport Asociation (IATA).