Innova.- Antich autoritza 'l'encesa digital', que posa en marxa la TDT i suprimeix el senyal de TV analògica

Actualizado: lunes, 11 enero 2010 15:10

A partir d'avui, els mallorquins s'uneixen als menorquins i pitiüsos a l'accés a la nova tecnologia, que permet rebre 36 canals en obert


PALMA DE MALLORCA, 11 Ene. (EUROPA PRESS) -

A les 12.20 hores d'avui, dilluns 11 de gener, el president del Govern balear, Francesc Antich, va autoritzar a un tècnic d'emissions de l'estació repetidora d'Alfabia 'l'encesa digital' a Mallorca, que permet la posada en marxa definitiva de la televisió digital terrestre (TDT) a través de la supressió del senyal analògic, que fins ara arribava a la totalitat de les llars amb aparell receptor.

En un acte celebrat a mig demà d'avui al Consolat de Mar, el president de la Comunitat Autònoma, juntament amb el vicepresident del Consell de Mallorca, Antoni Alemany, i la consellera d'Innovació, Interior i Justícia, Pilar Costa, van donar la benvinguda a aquesta transició tecnològica, que permetrà d'ara endavant la recepció d'un total de 36 canals de TV en obert, respecte dels 12 habituals, amb una qualitat molt superior.

En la seva intervenció, Antich ha destacat que "el canvi al qual ens enfrontem avui supera, per la seva complexitat, al de la televisió en color", tot i que també ha precisat que "avui estem més preparats" per a un canvi de la tecnologia analògica a la digital, perquè "de manera inevitable, una acaba on comença l'altra", que és molt diferent i permet grans possibilitats interactives de futur a l'usuari.

Per aquest motiu, el president del Govern ha precisat que "estem al principi d'una nova era en el món audiovisual", que ha necessitat una adaptació de les infraestructures, les empreses i les llars de les illes, fins a excedir en un punt el 98% de cobertura que marcava la llei estatal. I, tot i que ha admès que "poden sorgir problemes" a causa de al canvi, no va dubtar que "es trobaran" les solucions.

Per la seva banda, el vicepresident del Consell ha assenyalat que "més que l'apagada analògica, aquí celebrem l'encesa digital", tot i que per a això s'utilitzés un vídeo commemoratiu de la trajectòria de la televisió fins avui, en què es van recordar els moments d'inflexió en el desenvolupament d'aquest mitjà i, al mateix temps, les emissions més històriques que encara romanen en la memòria del públic.

Amb una altra nova peça audiovisual, aquesta vegada dedicada a les possibilitats de futur de la TV, Antich va acomiadar l'acte. Mentre que, en tota l'illa, deixaven de funcionar els receptors de TV obsolets i el repte ara passa a ser detectar les denominades 'zones d'ombra', on no arriba el senyal TDT, a causa de circumstàncies com la proximitat d'edificis d'elevada altura, grans infraestructures i accidents geogràfics.

'ZONES D'OMBRA'

Aquestes contingències, que ja van haver de ser solucionades a Menorca i les Pitiüses, duraran encara alguns dies o setmanes, i impediran als afectats la visualització de qualsevol canal, perquè, a diferència de les emissions analògiques, que podien ser vistes tot i que fos amb 'neu', la TDT o es veu o no es veu i, per tant, en aquestes àrees la recepció serà totalment nul·la fins que s'apliqui una alternativa.

Concretament, a partir d'avui, es rebran a Mallorca un total de vuit canals en català, comptant els dos múltiplex que gestiona el Govern, que permeten l'emissió digital d'IB3, TV3.Cat, C33/K3, 3/24 i C300, als quals cap agregar Televisió de Mallorca i Canal-4. La participació d'emissions en català s'incrementarà, previsiblement, amb la pròxima incorporació del canal valencià Punt 2, així com un altre d'Andorra.

Pel que fa a la resta de canals que es comencen a rebre, un total de 26 seran d'àmbit estatal i oferiran un espectre molt variat d'emissions, des de continguts generalistes, fins a altres especialitzats en esports, música, programació infantil --alguns d'ells que només podien ser vistos pels clients de TV de pagament--, com Clan TV i Disney Channel, així com un anomenat 'Aprèn anglès', entre d'altres.

NECESSITA DESCODIFICADOR

Entre els problemes que es poden manifestar als ciutadans a partir d'ara destaca la possibilitat que no hagin adquirit el descodificador específic per a TDT, o bé, no hagin realitzat la modificació necessària en l'antena receptora, de manera que el Govern recomana que s'adaptin com més aviat millor. En canvi, altres no advertiran cap canvi, perquè ja reben la televisió digital amb normalitat des de fa setmanes o mesos.

Tot i això, aquells residents de les illes que no puguin rebre el senyal de TDT per trobar-se en una zona 'd'ombra digital' rebran una solució alternativa finançada pel Govern, i que es basa en la difusió del senyal via satèl·lit. Així, en un període que conclourà el mes d'abril vinent, la totalitat de la població de les illes podrà accedir a la televisió digital.