Jansà apunta que la pujada de temperatures a Balears ha estat "més forta" que la registrada en el conjunt del planeta

Actualizado: martes, 25 marzo 2008 15:42

A Balears més de 180 col·laboradors altruistes realitzen mesuraments diaris que permeten aprofundir en el comportament del clima

PALMA DE MALLORCA, 25 de març (EUROPA PRESS)

El director de l'Observatori Meteorològic de les Balears, Agustí Jansà, va apuntar avui que la pujada de les temperatures registrada a Balears ha estat "més forta" que la detectada en el conjunt del planeta, pel que va concloure que l'impacte del canvi climàtic a l'arxipèlag serà "molt important" a causa de què es troba situat en una franja de clima "marginal", fet que provocarà que els efectes siguin "més notoris" que a d'altres regions del món.

Així ho va manifestar avui en declaracions als mitjans de comunicació minuts abans de presentar una conferència amb motiu del Dia Meteorològic Mundial, en un acte en el qual Jansà va afirmar que a la zona en la qual se situen les illes l'impacte del canvi de clima "serà més important" que a la resta de la Terra, recalcant que la pujada de les temperatures a l'arxipèlag ha estat "més forta" que la que s'ha registrat en el conjunt del planeta.

El director del centre va assenyalar que el Dia Meteorològic Mundial se celebra aquest any sota el lema 'Observar la Terra per a un futur millor' un aspecte sobre el qual va incidir recalcant que l'observació de la Terra i de l'atmosfera "són essencials" per activitats que condueixin a una millora de la vida humana sobre el planeta. "És essencial per fer millor les prediccions, el que porta que hagi més seguretat davant desastres naturals previsibles" va mantenir.

En aquest sentit, Jansà va assenyalar que l'observació millora el futur i la vida sobre la terra i permet ajudar en la vigilància sobre el canvi climàtic, ja que segons va explicar, cal observar per obtenir informació i que, a finals d'any, existeixi una continuïtat que permeti analitzar "què ha passat en el clima i com ha evolucionat, per vigilar les conseqüències que es poden patir després".

Sobre aquesta qüestió, Jansà va recordar que a les illes es va instal·lar un radar a finals de l'any passat, el que ha suposat un avanç "important" tot i que va manifestar que "sempre haurà temes per resoldre" ja que actualment s'obtenen aproximacions i no dades definitives. "Ara estem millor, però encara fan falta més passos perquè poc a poc noves tècniques permetin aproximar-nos a la realitat per construir un futur millor" va recalcar.

LA IMPORTÀNCIA DELS COL·LABORADORS

Durant els actes de celebració, Jansà va voler també cridar l'atenció sobre la importància de la tasca que realitzen els col·laboradors altruistes, que realitzen mesuraments des dels seus domicilis sobre les precipitacions i les temperatures al llarg de l'any.

En aquest sentit, va destacar que aquests observadors permeten millorar la previsió i la vigilància, destacant que a Balears existeixen actualment 180 punts d'observació d'aquest tipus, fet que permet facilitar un coneixement sobre el clima de les illes amb una precisió a l'espai "que és difícil imaginar per altres mitjans".

Així, va assenyalar que la seva col·laboració és "essencial" recalcant que la continuïtat del seu treball permet crear una "riquesa documental i històrica" que assegura la vigilància de l'evolució del clima dels últims 30 o 40 anys i que, segons el parer de Jansà, "seria inimaginable" poder fer sense el seu treball.

ADVERTIR A LA POBLACIÓ

Per la seva banda, la consellera d'Interior, María Ángeles Leciñena, qui va assistir a la clausura del Dia Meteorològic, va manifestar la importància d'aquest tipus d'actes per portar a terme una "reflexió" sobre la importància de l'Agència Estatal de Meteorologia i de la gent que col·labora amb ells, ja que a través d'aquest organisme, la Conselleria pot predir certs fenòmens i els efectes que puguin tenir sobre la població.

Així, la consellera va destacar la necessitat de poder advertir la població d'aquests successos i de donar alerta als operatius necessaris davant d'aquest tipus de fenòmens adversos per poder minimitzar els seus efectes. "Els qui gestionem situacions d'emergència sabem de la importància de la planificació" va assenyalar.

ELS SATÈL·LITS

L'acte va comptar, a més, amb una conferència pronunciada per l'experta en meteorologia i física Evangelina Oriol, qui va recalcar la importància que tenen els satèl·lits espacials en la predicció dels fenòmens meteorològics i en la ciència climàtica.

Així, va assenyalar que els mesuraments realitzades pels satèl·lits i les fotografies que aquests prenen de la Terra han permès conèixer la situació de reducció de gel a l'Àrtic i la tendència cap a l'augment global del nivell del mar i de la seva temperatura."Sense aquestes dades no es pot prendre consciència del que passa" va sostenir.

En aquest sentit, Oriol va explicar que el primer satèl·lit espanyol es llançà a l'espai l'any 1977 per observar el temps i el més conegut dels quals existeixen actualment és el Meteosat, que se situa sobre el Golf de Guinea. "Els satèl·lits són una eina indispensable per observar la Terra" va manifestar.