Les primeres dades diuen que els funcionaris rebutgen la proposta de Bermejo i seguiran la vaga

Actualizado: miércoles, 2 abril 2008 21:01

MADRID, 2 d'abril (EUROPA PRESS)

Els sindicats convocants de la vaga indefinida que des del passat 4 de febrer mantenen els treballadors dependents del Ministeri de Justícia en l'àmbit no transferit van avançar aquest migdia que el 'no' s'imposarà en el referèndum que se celebra avui per decidir sobre l'esborrany presentat a la matinada de dilluns pel departament que dirigeix Mariano Fernández Bermejo.

Els representants sindicals de CCOO, UGT, CSI-CSIF i STAJ van convocar una roda de premsa per fer públics les primeres dades d'aquesta jornada electoral, en què a les 13.00 hores ja havia votat més del 75 % dels 9.500 treballadors cridats a participar.

Segons han informat, en algunes províncies en les quals ja ha conclòs la votació s'ha imposat "clarament el 'no' a la proposta de Bermejo i clarament el 'sí' a continuar amb la vaga", segons va anunciar la portaveu d'UGT, Ana García. Es tracta de Burgos, Segòvia, Toledo, Conca, la Rioja i la ciutat de Cartagena.

En els òrgans centrals de Madrid, com l'Audiència Nacional o el Tribunal Suprem, estan cridats a votar un total de 1.200 funcionaris dels quals, a les 14.00 ja havia votat, un 72 % del cens, van informar les mateixes fonts.

"Es tracta d'una resposta clara i contundent contra l'esborrany del ministre Bermejo que no ens sembla acceptable i per tant la refutem", va emfatitzar el portaveu de CCOO, Javier Hernández, qui va avançar que "totes les províncies en les quals s'aquesta celebrant aquest referèndum s'estan manifestant taxativament pel 'no'".

LLARGUES CUES PER VOTAR.

Des de la 9.00 hores el Tribunal Suprem en què estaven convocats els 1.200 treballadors dependents dels òrgans centrals com el mateix alt tribunal o l'Audiència Nacional registrava una cua per votar que per moments s'estenia per bona part de l'edifici donada l'afluència massiva de funcionaris.

Durant la cita va regnar l'ambient reivindicatiu i festiu que han mantingut els funcionaris al llarg de tota la vaga. Alguns d'ells van acudir a votar fins i tot amb pancartes amb llegendes com 'Justícia solució' o 'Bermejo dimissió'. Alhora, per moments, van entonar els seus ja habituals càntics com "ni un euro menys ni un pas endarrere".

A la matinada de dilluns a dimarts, els sindicats van acordar sotmetre a votació una proposta emesa pel Ministeri, presentada en el marc de la dotzena taula de negociació oficial entre les dues parts des que van començar les mobilitzacions i que es va prolongar durant nou hores.

En aquest esborrany de l'Administració preveu una pujada de 140 euros amb efectes en 2008, desglossats en 60 euros pagadors des de gener i 80 euros més, que seran abonats retroactivament en gener o febrer de 2009. Els 40 euros restants es començaran a pagar l'abril del pròxim any. Tot això completa un augment de 180 euros mensuals que, amb tot, queden insuficients per als sindicats que, des del començament del conflicte exigeixen una pujada de 200 euros per aconseguir l'equiparació salarial amb els treballadors de Justícia en l'àmbit transferit.

ELS SINDICATS VAN DEMANAR EL 'NO'.

Per aquesta raó, en una assemblea explicativa celebrada ahir a la seu de CCOO a Madrid, els portaveus sindicals van invitar als seus afiliats a rebutjar la proposta i continuar amb la vaga, una cridada al 'no' que podria haver tingut efecte entre els treballadors a llum dels primers resultats del referèndum d'avui.

Els portaveus sindicals van insistir que "si no ocorre res extraordinari el 'no' s'imposarà en aquesta jornada electoral", sobre la qual es van mostrar satisfets per l'alta participació, i alhora van emfatitzar que la iniciativa de sotmetre a votació la proposta del Ministeri responia a "un interès perquè tots els treballadors participessin i donessin la seva opinió".

En aquest sentit, Hernández va destacar que el resultat del referèndum "és la resposta, no dels sindicats, sinó de tota l'Administració de Justícia". "És ja assegurança que els treballadors diem 'no' senyor ministre, aquest esborrany no és res, no només en la qüestió econòmica, sinó també en el referent els plans d'actuació per recuperar el treball endarrerit després de vuit setmanes de parada".

Alhora, el portaveu de CCOO va tornar a referir-se a Bermejo per manifestar que "ni els sindicats ni els treballadors poden tolerar que el ministre digui que s'havia assolit un principi d'acord, enganyant a l'opinió pública, no és cert".

Durant la roda de premsa oferta en una sala contigua a la sala d'actes del Tribunal Suprem, els sindicats van oferir les dades de participació de la majoria de províncies i ciutats en les quals avui se celebra aquest referèndum.

Així, a les 13.00 hores, la participació era superior al 75 % en tot l'àmbit transferit on se celebra la vaga, és a dir, les comunitats autònomes d'Extremadura, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, la Rioja, Múrcia, Balears, Astúries, les ciutats autònomes de Ceuta-Melilla i els òrgans centrals de Madrid com l'Audiència Nacional o el Tribunal Suprem.

Concretament, segons van indicar, a Astúries la participació era del 70 %, Extremadura, el 80 %; la Rioja, el 90 % i en ciutats com Valladolid, el 71 %; Zamora, el 90 %; Palència, el 62 %; Segòvia, 81 %; Toledo, el 90 %; Albacete, el 65 %; Guadalajara, el 71 %; Ciudad Real, el 80 % i Conca, el 75 %.

PAPERETA AMB DUES PREGUNTES.

A la cita electoral estaven cridats els a prop de 9.500 funcionaris dels òrgans de Justícia en aquestes comunitats en les quals el Ministeri fins i tot no ha transferit les seves competències. Tots ells estaven convocats als urnes en les quals havien d'introduir una papereta mitjançant la que contestaven 'sí' o 'no' a dues preguntes: "Accepta la proposta del Ministeri de Justícia?" i "Està disposat a continuar amb la vaga?".

A partir d'aquí, van indicar que les dades són clarament favorables a seguir amb la vaga i a rebutjar l'esborrany. En concret, van poder oferir les dades ja definitius en aquelles ciutats en les quals la votació ja havia conclòs. És el cas de Burgos, 350 vots per al 'no' i 39 per al 'sí'; a Zamora, de 110 vots, 87 per al 'no', 2 per al 'sí' i 2 nuls.

Per la seva banda, a Segòvia van votar 69 treballadors, 41 d'ells a favor del 'no' i 28 a favor del 'sí'; a Toledo, sobre 143 sufragis, 116 a favor del 'no' i 24 a favor del 'sí'; a Conca 52 vots per al 'no' i 17 per al 'sí' i a La Rioja 202 vots, 149 suports per al 'no' i 47 per al 'sí'. Finalment a la ciutat de Cartagena el resultat va ser de 131 vots, 113 per al 'no' i 18 per al 'sí'.

Els sindicats oferiran aquesta tarda a les 19.00 hores una segona roda de premsa en la qual confirmaran, ja amb dades oficials, el rebuig a la proposta del Ministeri i la voluntat dels treballadors a continuar amb la vaga.