Palma acollirà entre el 7 i el 9 d'octubre les III Jornades Internacionals Turisme i Medi Ambient

Actualizado: miércoles, 2 septiembre 2009 19:17

Se centraran en la reconversió integral dels espais turístics i incidiran en la importància que el turisme es porti a terme sota criteris mediambientals


PALMA DE MALLORCA, 2 Sep. (EUROPA PRESS) -

Palma acollirà entre el 7 i el 9 d'octubre les III Jornades Internacionals Turisme i Medi Ambient, que se centraran en la reconversió integral dels espais turístics, com el que s'està portant a terme a la Platja de Palma, i que han estat organitzades per l'Institut d'Estudis Ecològics (INESE).

En una roda de premsa, el conseller de Turisme, Miquel Nadal, ha destacat que aquestes jornades, que se celebraran a l'Edifici Arxiduc Lluís Salvador de la UIB, suposaran una "nova oportunitat per aprofundir en el binomi turisme i medi ambient que, actualment, van íntimament lligats quan abans funcionaven de manera autònoma".

"Malgrat l'actual moment de crisi econòmica que vivim a tot Europa, no cal oblidar els elements del medi ambient en els quals el turisme cal desenvolupar", ha destacat Nadal, qui ha afegit que en les jornades també s'incidirà en la "necessitat de reconvertir les zones turístiques madures".

Finalment, va anunciar que aquesta iniciativa, en què participaran experts nacionals i internacionals, tindrà un "marcat caràcter científic, de manera que, després, seran els responsables polítics els que hauran d'aplicar els coneixements tècnics a la realitat".

INVERTIR EN MEDI AMBIENT

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Miquel Ángel Grimalt, ha destacat que "ha anat calant en el sector turístic que invertir en medi ambient és apostar per la qualitat" i, en aquest sentit, ha defensat "la necessitat de preservar els espais naturals per tenir un litoral i unes condicions de bany òptimes".

"Avui ningú discuteix la importància dels valors mediambientals per mantenir una competitivitat com destí turístic i oferir una qualitat als visitants", va recalcar, i alhora va apostar per introduir la protecció del medi ambient en les reconversions turístiques, amb la finalitat de situar a Balears en "l'avantguarda".

D'altra banda, el vicepresident de l'INESE, Mateu Picornell, ha recordat que en 1989 es van organitzar les I Jornades sobre Turisme i Medi Ambient en les quals van sorgir importants conclusions per buscar solucions a la situació turística de llavors a les portes d'una crisi estructural, com a conseqüència d'un model d'oferta obsolet en decadència qualitativa i poc competitiu.

Després, ha apuntat que es van organitzar les II Jornades l'any 2000, quan es van abordar els temes conceptuals de l'espai turístic i la planificació del seu desenvolupament, l'estructura empresarial turística i la seva relació amb els sistemes de gestió ambiental, les noves modalitats del turisme i l'economia del medi ambient i dels recursos naturals.

D'aquesta manera, ha dit que després de passar dues dècades des de les I Jornades, és temps més que suficient per comprovar i analitzar si les conclusions que es van arribar a llavors han estat només una teoria o han influït en l'evolució del turisme, sobretot, a Balears.

CONTINGUTS DE LES JORNADES

Picornell va detallar que les III Jornades s'inauguraran el 7 d'octubre amb una conferència a càrrec del catedràtic de Geografia Humana de la UIB, Pere Salvà, titulada 'Del turisme de masses a l'emergència d'un nou model turístic de sofisticació, satisfacció i seducció'.

Alhora, aquest mateix dia tindrà lloc una taula rodona en la qual s'abordarà 'El turisme actual a Balears. Estat de la qüestió', mentre que el director del gabinet d'Estudis Turístics de la Universitat Jaume I, Diego López Olivares, impartirà la ponència 'Els recursos turístics com instruments de reconversió integral dels espais turístics madurs'.

La jornada del 7 d'octubre conclourà amb la conferència que oferirà el professor de la Facultat de Ciències Humanístiques, Literatura i Filosofia, Llengua i Patrimoni Cultural de la Universitat de Roma, Armando Montanari, titulada 'Política europea en Turisme i Medi Ambient. Del slow food al slow tourism'.

L'endemà, els participants en les jornades faran una visita a la Platja de Palma, on es presentarà la 'Revaloració Integral' d'aquesta zona de la capital balear. A continuació, el professor d'Anàlisi Geogràfic Regional de la Universitat de Màlaga, Enrique Navarro, impartirà la ponència 'Reconversió dels espais turístics al Mediterrània espanyol: eines d'anàlisis per a la gestió i planificació'.

A continuació, el geògraf i vicepresident d'INESE, Mateu Picornell, impartirà la ponència 'Reconversió integral dels espais turístics madurs. El cas de la Platja de Palma'.

L'últim dia de les III Jornades, el 9 d'octubre, començarà amb una ponència que impartirà el professor de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona, José Antonio Donaire, amb el títol 'Turisme urbà i cultural. Planificació de desenvolupament del turisme urbà i cultural incipient'.

Seguidament, la doctora, professora i directora del Departament de Ciències de la Terra de les Balears, Joana Maria Petrus, parlarà sobre 'Medi Ambient i Paisatge', mentre que també es farà una taula rodona sobre el 'Medi ambient i el paisatge com un patrimoni, recursos i actiu social'.

Les Jornades conclouran amb una conferència a càrrec del biòleg, consultor ambiental i president d'INESE, Àngel Maria Pomar i Gomà, titulada 'Turisme i medi ambient: ètica i responsabilitat en el disseny del futur'.