Pimem diu que Balears "no podrà prendre pista" fins a un mínim de 2015 i lamenta la "falta de qualitat" en els serveis

Actualizado: miércoles, 28 abril 2010 21:21

PALMA DE MALLORCA, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (Pimem), Juan Cabrera, va vaticinar avui que com a mínim fins a 2015 Balears "no podrà prendre pista" en la sendera de la recuperació econòmica, i després de qualificar l'actual situació de "desastrosa", ha considerat que una taxa d'atur del 22,4% (segons dades de l'INE) hauria d'haver tret fa molt temps als sindicats al carrer.

En declaracions a Europa Press, ha afirmat que la crisi ha posat fi a una forma de créixer "insostenible" basada en "la rapidesa". En aquest sentit, ha afirmat que els bancs han fet "vertaders desastres" davant dels que el Govern central "no ha posat mesures on corresponia". "El que no pot ser és que al mig de la crisi encara alguns bancs auxiliats per l'Executiu es permetin presumir de beneficis", ha assenyalat.

"La bombolla immobiliària es va generar gràcies al fet que els bancs donaven crèdit a regna solta per comprar habitatges molt per sobre del seu valor, i ara, amb la crisi a sobre, el que es va embarcar en una hipoteca s'ha descapitalitzat en un 50%, perquè el seu habitatge ha perdut la meitat del valor", va desgranar Cabrera.

A Balears, ha dit, la situació és d'"extrema gravetat", resultat d'un creixement "desmesurat" durant molts anys, que si bé ha creat en aquest període de bonança molts llocs de treball, ara la crisi financera ha desinflat la bombolla i ha acabat amb la gallina dels ous d'or.

"No va a haver més creixement del totxo, la construcció estarà paralitzada durant set o vuit anys, i això aboca també al tancament el sector industrial i per tant el sector serveis", ha prosseguit. A Mallorca, a diferència de la Península, el terra és "limitat". "No es pot de la nit al dia construir 100.000 pisos. Molts tenen problemes de qualitat, a causa d'una construcció ràpida. A més, les illes no disposen dels mateixos recursos de la Península (electricitat, aigua). La insularitat es paga car", ha postil·lat.

En aquest sentit, va estimar que el Govern central ha de racionalitzar les places hoteleres i reconvertir en un altre tipus de negoci els hotels obsolets. Així, Cabrera va entonar el mea culpa i ha admès que part de la culpa d'aquesta crisi en la qual Balears està enfangada la tenen els empresaris, ja que "no inverteix en personal qualificat".

"Amb vista al futur cal apostar per la qualitat per conservar l'illa", ha afirmat contundent, si bé ha reconegut que "és molt difícil tenir mà d'obra qualificada per atendre 11 milions de turistes". "Tenim vuit mesos d'estacionalitat i això és molt difícil de mantenir".

El "gran error", va continuar, és mantenir "tantes places hoteleres", perquè ningú dubta que Mallorca està "sobredimensionada" en hotels, restaurants i comerços. "Si no demostrem qualitat i serietat no podrem sobreviure", ha postil·lat, insistint que "ara tota la culpa la donam a la crisi però el problema ve de enrere".

Respecte al mercat laboral, es va mostrar partidari d'impulsar un "canvi profund". "No podem estar amb la mateixa cançó de fer 30 anys. Cal incentivar als treballadors perquè poden estar al dia del que es demanda". "Perquè un senyor que es baixa de la bastida pot estar servint en un hotel?", es va preguntar, encara sent conscient que quan l'atur ofega una ocupació val el seu preu en or.

"Mallorca hauria de ser la flor i nata en el tema turístic d'Europa i tot i això perdem ocupació el dia a dia". I ha lamentat, finalment, "no vaig a donar noms, però a Mallorca hi ha molts empresaris que inverteixen en sectors que no dominen".