Satse rebutja que la gerència de Son Llàtzer tancament la Unitat d'Hospitalització a Domicili per motius "economicistes"

Actualizado: viernes, 8 agosto 2008 16:52

PALMA DE MALLORCA, 8 Ago. (EUROPA PRESS) -

El Sindicat d'Infermeria de Balears (Satse) va manifestar la seva oposició a la intenció de la gerència de l'Hospital de Son Llàtzer (Palma de Mallorca) de tancar la Unitat d'Hospitalització a Domicili, ja que, de materialitzar-se, sotmetrà a criteris "purament economicistes" la qualitat assistencial que s'ofereix i la satisfacció dels sindicats, que va considerar alta.

Segons un comunicat difós avui per la central sindical, la decisió de la gerència respecte a aquesta àrea "s'intuïa des fa algun temps", tot i que no va ser donada a conèixer fins el passat 30 de juliol, en unes dates que la mesura fa "poc soroll" degut al descens d'activitat i d'atenció del públic en època de vacances.

Pel Satse, aquest tipus d'actuacions són "impròpies" de gestors que atorguin importància a la sanitat pública i en la prestació d'un servei que "genera salut", ja que prevaleix "sense escrúpols" la rendibilitat econòmica sobre la qualitat del servei. I, tot això, "des de posicions polítiques teòricament progressistes, va incidir el sindicat.

Sobre aquesta qüestió, el comunicat aclareix que la gerència de Son Llàtzer intenta "maquillar" el tancament de la Unitat d'Hospitalització a Domicili anomenant-lo "reorganització", o bé "reorientació de recursos cap a altres serveis", tot i que en realitat eliminar un avanç "importantíssim", tant pels seus resultats com pel que suposa en termes d'humanització del sistema sanitari.

Cal assenyalar que aquesta àrea permet "portar l'hospital" fins al domicili del pacient mitjançant un equip compost per metge i infermera que realitza el seguiment i l'aplicació dels tractaments, durant tota la setmana i en el mateix àmbit familiar d'alguns tipus de pacients, com postoperats o els qui pateixen patologies cròniques, entre d'altres.

Així s'aconsegueix, d'una banda, alliberar llits hospitalaris i ingressos, amb la consegüent disminució de costos i, per un altre, accelerar la recuperació del pacient i evitar costosos ingressos per recaigudes, segons assenyala Satse en la seva nota, en què recorda que el mateix gerent de Son Llàtzer --Carles Ricci-- "es va congratular" de la creació el 2005 de la mateixa unitat en Son Dureta, quan gestionava aquest centre.