El sector ramader denúncia la seva "crítica situació" davant la pujada del cru

Actualizado: lunes, 2 junio 2008 19:06

PALMA DE MALLORCA, 2 Jun. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Intersectorial Agrària (AIA) de PIMEM va denunciar avui la "crítica situació" en què es troben les explotacions de l'Illa davant la pujada del cru, circumstància que "no fa més que agreujar una situació ja crítica provocada per l'augment del preu dels cereals i pinsos, i per una deficient comercialització dels productes".

Segons l'associació, la pujada del cru se suma a l'increment entorn del 30 per cent que ja havien experimentat els ramaders en els seus costos de producció.

En un comunicat, l'AIA va destacar que aquesta pujada repercuteix negativament en granges i explotacions ramaderes i agrícoles, ja que suporten grans pujades en els rebuts de llum i gasoil, amb els qual funcionen màquines, calefaccions i sistemes de refrigeració que són vitals per la cria i el manteniment del bestiar.

D'altra banda, va denunciar que la posada en marxa del Pla Estratègic previst per ajudar al sector s'està endarrerint i, segons la seva opinió, l'Administració està actuant amb bastant lentitud en aquest sentit, creant incertesa entre els pagesos i accentuant els problemes als quals s'enfronta el sector a Mallorca.

Segons apunta la nota, pels pagesos i ramaders de l'Illa, les mesures d'ajuda han de plantejar-se amb caràcter d'urgència ja que està en joc la subsistència d'un bon nombre d'explotacions ramaderes.

Fa uns mesos, l'Associació de Productors de Bestiar Porcí de Pimem va denunciar que les explotacions ramaderes de Balears estan en fallida tècnica, a conseqüència de què l'especulació i retenció dels intermediaris del mercat de cereals. L'associació avisava llavors que aquesta situació podia provocar la desaparició d'un bon nombre d'explotacions ramaderes, "alguna cosa que ja està ocorrent i que va a més, donat l'escenari actual", va valorar la AIA.

Espanya és la segona potència porcina de la Unió Europea, però els preus de referència de cada quilo de pes viu disten bastant dels d'altres països com França, Alemanya, Bèlgica i Holanda. Segons confirma el sector, estem davant de la més gran crisi de bestiar; "si no es prenen mesures, anem a desaparèixer, i d'aquí a uns mesos viurem l'increment de preus com a conseqüència de la desaparició del 50 per cent de la cabanya ramadera, obligant el consumidor a pagar encara més per la carn i els derivats".