Agro.- El canvi climàtic compromet el cultiu d'oliveres a la conca del Siurana per al 2030

Olivos
UEX
Actualizado: martes, 28 febrero 2012 13:46

TARRAGONA, 28 Feb. (EUROPA PRESS) -

Els efectes del canvi climàtic comprometran la viabilitat de les oliveres presents en algunes zones de la conca del riu Siurana al seu pas per les comarques del Priorat, Baix Camp i Ribera d'Ebre (Tarragona) cap a l'any 2030, segons posa en relleu un estudi que forma part del projecte Accua.

La investigació, feta en col·laboració entre el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) i l'Obra Social de CatalunyaCaixa, necessita que la conca d'aquest riu podria patir un "estrès hídric important" abans de dues dècades que, a més de comprometre el futur de les oliveres, farà que les vinyes pateixin un desfasament entre la maduresa dels sucres, les aromes i els polifenols que donaran peu a vins i processos enològics diferents als actuals.

Es tracta dels resultats del projecte Accua --en què participen també l'Irta, ETC-Lusi i UPC--, que durant tres anys ha analitzat les conques de Tordera, Fluvià i Siurana i alerta del progressiu descens de la disponibilitat d'aigua en les tres.

Les projeccions dibuixen un Siurana cada vegada més sec, amb reduccions de les precipitacions d'un 6% i un augment de la temperatura de mig grau cap a mitjans de segle que serà de 3,6 graus cap a finals de segle, per la qual cosa els cabals d'aquest riu es reduiran en un 16% "a curt termini".

Les oliveres són els cultius més vulnerables a l'absència d'aigua, i l'estudi considera que a final de segle les necessitats de reg hauran augmentat en 2.500 metres cúbics a l'any, el que juntament amb l'augment de les temperatures farà que les oliveres no es desenvolupin de manera òptima.

En relació amb les vinyes, i prenent com a referència que en els últims 25 anys el contingut d'alcohol del vi de la Denominació d'Origen (DO) Montsant ha augmentat en 1,05 graus, els investigadors asseguren que es produirà un "nou equilibri".

"S'espera que el balanç entre el temps que triga el raïm a arribar al seu òptim de graduació alcohòlica i el temps a arribar a la coloració i tanins esperats entri en un nou equilibri", asseguren, el que obligaria a platejar noves dates per a la verema.

Alhora, i associat a la sequedat, l'estudi destaca que cap a finals de segle la zona patirà un "risc d'incendis extrem", el que augmentarà la vulnerabilitat futura dels boscos.