BARCELONA, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -
Catalunya, amb 16 granges premiades, vuit més que en l'edició anterior, ha estat la gran guardonada dels XIX Premis Porc d'Or, que s'han celebrat la nit d'aquest divendres al Palau de Congressos de Madrid, a l'obtenir 23 estatuetes (18 el 2011): set d'or, vuit de plata i vuit de bronze.
En concret, de les 23 estatuetes catalanes, 19 han estat per a Barcelona, dues per a Lleida i dues més per a Girona, i 77 explotacions de porcí de tot Espanya optaven a aquests premis, en els quals Aragó s'ha situat com a segona comunitat en el rànquing amb 11 guardons, seguida a major distància per Castella i Lleó (6), la Rioja (2), i Galícia, Navarra i València amb una estatueta cadascuna.
Alhora, la gran protagonista de la nit ha estat la Granja Castellets, de Taradell (Barcelona), que ha guanyat el màxim guardó, el Porc d'Or Diamant, un premi que ja va aconseguir el 2009 i el 2010.
A més, aquesta granja també s'ha fet amb un Or per Productivitat Numèrica --garrins deslletats per truja productiva i any--, i una Plata pel criteri Nascuts Vius --mitjana de garrins nascuts vius per part--.
Amb aquesta, ja són cinc les edicions en les quals la demarcació de Barcelona ha guanyat el Diamant, l'última vegada va ser l'any 2010.
El premi especial Porc d'Or a la Màxima Productivitat ha recaigut a la Granja El Sas (Osca), que va guanyar el 2011 el Porc d'Or Diamant i que presenta una mitjana de 33,26 garrins deslletats per truja productiva i any, fet que suposa un nou rècord a la història dels guardons.
Aquest any, per primera vegada a la seva història, el premi especial del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient s'ha compartit entre dues granges: Pequechín (Albacete) i Ponte Coirós (A Corunya).
L'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (Irta) de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya organitza els Premis Porc d'Or amb la col·laboració de Pfizer Salut Animal i l'Associació estatal de Porcicultura Científica (Anaporc), com a coorganizadors.
Al sopar de lliurament dels premis han assistit més de 500 persones, entre les quals destaquen el director general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri, Carlos Cabanas; el director general de Sanitat de la Producció Agrària del Ministeri, Valentín Almansa; el director general de l'IRTA, Josep Maria Monfort; el president d'Anaporc, Mateo del Pozo, i el director general de Pfizer Salut Animal, Félix Hernáez.