Agro.- Els catalans augmenten el consum de carn de vedella criada a Catalunya

El conseller de Agricultura, Alimentación y Acción Rural, Joaquim Llena
PROVEDELLA
Actualizado: jueves, 4 noviembre 2010 20:01

BARCELONA, 4 Nov. (EUROPA PRESS) -

El consum de carn de vedella criada a Catalunya, amb el distintiu 'Provedella', ha crescut fins a arribar als 110.500 quilos mensuals en la comunitat, un avanç considerable si es té en compte que el 2007 les vendes de carn amb aquesta identificació eren gairebé "inexistents", segons ha explicat el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena.

Provedella ha presentat aquest dijous a Bellvís (Lleida) el seu informe sobre l'evolució del consum d'aquesta carn, en un acte en el qual Llena ha animat als productors a demanar el distintiu de l'agrupació tal com fan els productors de vedella d'altres comunitats autònomes com Galícia. Generalitat i Provedella pretenen que el distintiu, que exigeix una qualitat alta, estigui present al 55% de la vedella que es consumeixi a Catalunya.

L'estudi de Provedella apunta que el consum de carn per habitant a Espanya va arribar als 54,4 quilos en 2009, dels quals 6,7 quilos eren de vedella. A Catalunya, el consum d'aquesta carn està en 7,5 quilos per habitant.

Segons l'agrupació de productors de vedella de Catalunya, els últims anys s'ha produït una disminució del consum per càpita d'aquesta carn fruit de la crisi i de la falta de divulgació i promoció de les qualitat nutricionals d'aquest producte.

Segons les dades, l'evolució ascendent del consum de carn de vedella criada a Catalunya respon a la campanya de promoció posada en marxa fa dos anys en els mercats catalans i a la incorporació de grans cadenes de supermercats com canals de venda d'aquest producte.

En gener del 2009, ho va fer Caprabo i les vendes de carn de vedella amb el distintiu Provedella en els supermercats van augmentar fins a 52.043 quilos. En gener del 2010, amb la incorporació de Sorli Discau, les vendes van arribar als 93.010. Les últimes dades que estan previstes són de setembre d'aquest any i reflecteixen unes vendes de 80.249 quilos de carn Provedella.

L'agrupació, amb dades del Ministeri d'Agricultura, assegura que el 2.009 es van sacrificar a Catalunya 411.782 caps, mentre que el 2008 es van sacrificar 439.000. Tot i que això suposa un descens del 6,2%, al 2010 s'ha registrat un petit augment respecte als vedells destinats a sacrifici. El cens ramader estableix que de les 323.709 caps del 2009, s'ha passat a 335.470 caps el 2010.

El 79% de la vedella sacrificada a Catalunya s'ha criat en territori català. El mateix passa amb la carn consumida. El 79% de la vedella consumida en 2009 correspon a vedella criada en granges catalanes, el 21% s'ha criat fora. De la vedella criada a Catalunya, l'1,14% correspon a vedella amb certificat, el 53.85% està certificada però no té el distintiu i el 23.62% no està certificada.