Agro.- El segon curs de l'escola de pastors de Lleida ja té 130 preinscrits

Actualizado: martes, 17 noviembre 2009 18:44

LLEIDA, 17 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'escola de Pagesos i Pastors del Pallars Sobirà compte ja amb 130 alumnes preinscrits en la segona edició dels cursos de formació per ser pastors, segons ha explicat avui la seva coordinadora, Vanesa Freixa, que ha assegurat que l'interès està creixent i que el nombre de peticions s'ha "disparat".

En roda de premsa a la Diputació de Lleida per presentar el nou curs, Freixa ha explicat que l'escola només pot oferir 30 places, 5 més que en la seva primera edició.

Les pràctiques s'estendran a més d'explotacions ubicades al Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça, a més comarques, com el Ripollès, la Garrotxa i a l'àrea del Parc Natural del Montseny.

"Hi ha una demanda real de persones que volen dedicar-se a aquesta activitat, i hi ha una demanda real de pagesos a tenir persones en acollida per ensenyar-los l'ofici", ha assenyalat Freixa. Això permet que en aquesta segona edició l'escola es pugui ampliar.

Novament el perfil dels inscrits es concentra en edats d'entre 25 i 35 anys, alguns d'ells amb estudis universitaris vinculats amb l'agricultura o el medi ambient.

El curs de pastor té una durada de més de cinc mesos. D'ells, un és de contingut teòric impartit en les instal·lacions de la Finca de Bonrepós de la Diputació de Lleida, a Isona (Lleida), i quatre mesos de pràctiques que es realitzen directament en explotacions ramaderes.

Dels 25 alumnes que han cursat la primera edició només dos van abandonar, la resta han seguit o bé treballant en les mateixes explotacions on van realitzar les pràctiques, o bé han creat la seva pròpia empresa.

"Ens trobem que hi ha joves que volen ser pastors però que no provenen d'una tradició agrària i no disposen d'un patrimoni personal per tirar endavant aquesta activitat", va comentar Freixa

Per aquesta raó, s'ha creat un banc d'explotacions, contactant amb explotacions de persones jubilades o gairebé i que volen seguir amb la granja, per aconseguir la seva cessió a les persones que surten de l'escola", explica. "És la solució perquè aquestes explotacions no tanquin", afegeix.

L'escola de Pagesos i Pastors del Pallars Sobirà forma part del projecte Grípia, que en pallarés significa menjador d'ovelles i cabres. Es tracta d'una iniciativa que pretén aconseguir el relleu generacional i que es va impulsar a través de l'empresa Montanyanes de Sort.

Grípia compta amb el recolzament de la Diputació de Lleida i la Generalitat, a través de les conselleries d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i de Treball, així com del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l'Institut de Desenvolupament i Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (Idapa), la Unió Europea i Caixa Catalunya.