El canvi climàtic i la sequera estan "esterilitzant" els boscos mediterranis

Bosque
KRAUSE, JOHANSEN
Actualizado 05/12/2011 14:40:18 CET

BARCELONA, 5 Dic. (EUROPA PRESS) -

El canvi climàtic i la consegüent climatologia extrema, com la sequera, està "esterilitzant" els boscos mediterranis, segons ha assegurat aquest dilluns el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) a través d'un comunicat.

La falta d'aigua durant períodes de temps prolongats disminueix la producció i la qualitat de les llavors en pins i alzines, comuns a la conca mediterrània, i la regeneració natural dels boscos és "gairebé impossible".

Segons un estudi recent del CREAF, això implica una pèrdua de fertilitat en els arbres i altres efectes col·laterals, com la dificultat dels boscos per recuperar-se després d'un incendi i la falta de font d'aliment clau per a altres espècies.

Les sequeres, cada vegada més recurrents i severes en el clima mediterrani, provoquen "una pèrdua de producció de pinyes, la seva pèrdua de qualitat i l'obertura de les mateixes ens de temps", ha explicat l'investigador del CREAF, Josep Maria Espelta, que ha recordat que aquests factors han fet disminuir en més d'un 50% el nombre de pinyons emmagatzemats en els pins.

"En un nou escenari amb menys disponibilitat d'aigua, necessitarem una gestió forestal més intensa per disminuir la competència entre els arbres per a aquest recurs", ha afegit.

Europa Press Comunicados Empresas