Seqüencien per primera vegada part del genoma del porc ibèric

Cerdo Ibérico, de pata negra
EP/REMITIDO
Europa Press Economía Finanzas
Actualizado: viernes, 18 marzo 2011 15:32

BARCELONA 18 Mar. (EUROPA PRESS) -

Científics espanyols han aconseguit per primera vegada la seqüenciació de part del genoma del porc ibèric, una investigació amb la qual pretenen identificar les característiques pròpies d'aquest animal davant d'altres llinatges porcins.

En concret, investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), del centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona i de l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA) de Madrid han aconseguit seqüenciar i analitzar un 1% del total del genoma.

La primera seqüenciació de porcí mai publicada, que apareix en la revista 'Heredity', correspon a una femella de l'estirp Guadyerbas, una línia que s'ha mantingut aïllada des del 1945 en una finca experimental de la Junta de Castella-la Manxa en Orpesa (Toledo).

La UAB ha informat en un comunicat que la línia Guayerbas és una de les poques estirps originals de porc ibèric que es mantenen a Espanya, i es caracteritzen per tenir un creixement lent, ser molt grassos, de poc pèl i de capa negra.

La intenció de la investigació és identificar la base genètica de la qualitat de la carn en el porc ibèric, el que oferirà pistes sobre quins gens són més importants en aquesta espècie.

Els resultats preliminars de la investigació apunten que, tot i la consanguinitat de la femella estudiada, aquesta té una diversitat que representa aproximadament la meitat de l'existent en totes les poblacions europees, el que evidenciaria que el porc ibèric és molt representatiu en les poblacions del continent.

Entre les regions del genoma de més variabilitat es troben els gens relacionats amb el sistema olfactiu i l'immunitari, i entre els menys variables els gens relacionats amb el metabolisme dels carbohidrats, segons l'estudi.

Contenido patrocinado