Almenys la mitat dels 12 investigats en 'Tsunami' segueix el camí de Puigdemont i es marxa d'Espanya

L'expresident de la Generalitat i candidat de Junts a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont, intervé durant un acte de Junts+, a 6 d'abril de 2024, a Elna (França).
Glòria Sánchez - Europa Press
Publicado: jueves, 11 abril 2024 16:07

   La intenció de García Castellón de cridar-los a declarar provoca l'eixida del país d'almenys sis imputats

   MADRID, 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'anunci per part del dirigent d'Òmnium Cultural Oleguer Serra que fa quasi mig any que va fixar la seua residència a Suïssa fa que almenys la mitat dels 12 investigats per la seua presumpta relació amb 'Tsunami Democràtic' s'hagen marxat d'Espanya a l'espera de l'aplicació de l'amnistia.

   Aquesta revelació de Serra ha provocat que altres dos investigats, el periodista Jesús Rodríguez i l'empresari Josep Campmajó, hagen desvetlat que també s'han instal·lat en el país helvètic en els últims mesos. A Suïssa viuen, precisament, tant la secretària general d'ERC, Marta Rovira, com el diputat d'ERC al Parlament, Ruben Wagensberg.

   Fonts jurídiques consultades per Europa Press apunten que tant Jaume Cabani, considerat com a tresorer de 'Tsunami', com el banquer italià Nicola Flavio Giulio també haurien fixat el seu domicili fora d'Espanya, encara que sense comunicar-ho de forma oficial.

   Tots ells, a excepció de Wagensberg --per la seua condició d'aforat--, es troben investigats pel jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló. El magistrat va dictar una interlocutòria aquest mateix dilluns en el qual els donava a tots ells 24 hores per a facilitar les seues "adreces inequívoques" perquè els anaren notificades les seues citacions per a declarar.

   Altres fonts jurídiques assenyalen a aquesta agència de notícies que el magistrat no ha pres cap decisió sobre noves diligències després de conèixer que alguns dels investigats s'han marxat d'Espanya.

PUIGDEMONT, EL PRIMER ESCAPOLIT

   Cal recordar que, de forma paral·lela, el Tribunal Suprem investiga tant a Wagensberg com a l'expresident català Carles Puigdemont -que gaudeix d'immunitat per la seua condició d'europarlamentari--. En el cas d'aquest últim, candidat de Junts a les eleccions catalanes, la seua residència es troba a Brussel·les des del 2017.

   Tant l'Audiència Nacional com l'alt tribunal investiguen el suposat paper de la plataforma independentista en els disturbis que es van produir després de la sentència del Tribunal Suprem que condemnava als líders del 'procés' separatista català a l'octubre del 2019.

   El periodista Jesús Rodríguez ha explicat en una entrevista en 'La Directa' que va prendre la decisió de marxar a Suïssa perquè "la cúpula del poder judicial espanyol fa de partit polític i pretén instrumentalitzar un procediment penal per a boicotejar la tramitació de la Llei d'Amnistia". "La meua imputació és una actuació preventiva contra el periodisme. Cura amb el que publiques i amb qui parles. Estem vigilant els missatges amb les teues fonts i els reinterpretarem com ens vinga de gust", sosté.

   Campmajó, per la seua banda, assegura que la seua decisió està motivada pel seguiment policial i per la por a una possible detenció i entrada a la presó. "Veia a la policia vigilant-me pel carrer. La veia l'encarregada de la cafeteria a la qual anava cada matí, que em deia 'Ja els tens allí'. Els veies, els reconeixies i només els faltava saludar", ha explicat.

   El jutge de l'Audiència Nacional també investiga a l'empresari Oriol Soler; al cap de gabinet de Puigdemont, Josep Lluís Alay; a l'exsecretari d'organització d'ERC Xavier Vendrell; i a la militant d'ERC Marta Molina.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià