Almenys set audiències provincials es desmarquen de Fiscalia i fixen revisar penes a agressors sexuals

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, durant una sessió plenària en el Congrés dels Diputats, a 24 de novembre de 2022, a Madrid (Espanya). Els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2023 van arribar al Ple del Congrés dels Diputats el dl.
Carlos Luján - Europa Press
Publicado: viernes, 25 noviembre 2022 18:32

    MADRID, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Almenys set audiències provincials ja s'han pronunciat a favor d'aplicar en les revisions de condemnes d'agressors sexuals el criteri més favorable al reu després de l'entrada en vigor de la llei del 'només sí és sí'.

   Açò contrasta amb el criteri marcat dilluns passat pel fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, qui va dictar un decret per als fiscals establint que no es modificaran penes quan puguen ser imposades amb el nou marc penal. Aquest criteri evitaria una rebaixa "automàtica" de condemnes.

   Però les audiències provincials de Madrid, Valladolid, Biscaia, Granada, Còrdova, Màlaga o Zaragoza han unificat criteri en diferents conclaves i totes elles coincideixen a seguir apostant per rebaixes de penes per a ajustar-les al nou marc legal i, es dedueix, sense tindre en compte la Disposició Transitòria Cinquena del Codi Penal de 1995 que limita les revisions.

   Així, aquest divendres, l'Audiència Provincial de Madrid, en una reunió a la qual han assistit els presidents de les seccions penals, ha decidit aplicar eixes revisions després de sotmetre a votació l'assumpte. El resultat ha sigut 32 vots a favor, huit en contra i nou abstencions.

   En el cas de l'Audiència Provincial de Valladolid, el seu president, Javier Carranza, ha assenyalat aquest divendres que ells revisaran cas per cas aquelles sentències en les quals, amb caràcter retroactiu, poguera aplicar-se la nova reforma del Codi Penal als condemnats.

BISCAIA I ZARAGOZA

   Aquest divendres també s'han reunit els magistrats de les tres seccions penals de l'Audiència Provincial de Biscaia, sota la presidència de Reyes Goenaga, i han acordat revisar d'ofici totes les condemnes d'agressors sexuals sobre la base de la nova llei.

   Açò sí, amb l'excepció dels casos en els quals els penats hagen obtingut la suspensió de la condemna i no es troben a la presó. Les revisions es faran cas per cas, se sol·licitarà l'opinió de totes les parts implicades, i s'evitarà a les víctimes no personades "tràmits inútils que els puguen perjudicar".

   El passat 22 de novembre, un dia després que la FGE fixara el seu criteri, el president de l'Audiència Provincial de Saragossa, Alfonso Ballestín, va indicar que després de reunir-se amb la resta de magistrats per a fixar posició, es decantaven per aplicar la norma més favorable al penat en atenció a l'article 2 del Codi Penal.

   Així, explicava que quan s'haja imposat la pena màxima "caldria posar la màxima de l'actual reforma i rebaixar la part corresponent". Quant a les mínimes, va dir: "Si ara és inferior, aplicarem la norma actual perquè considerem que és més favorable al reu que l'anterior".

MÀLAGA, CÒRDOVA I GRANADA

   Les cinc seccions penals de l'Audiència de Màlaga també han informat que comencen a analitzar d'ofici sentencies per a veure si és el cas o no realitzar una revisió després de la llei del 'només sí és sí'. Adverteixen que es farà estudiant "cas per cas".

   La presidenta d'eixa audiència, Lourdes García Ortiz, ha explicat als periodistes que el primer que es farà és analitzar les causes en execució de penats que estan complint la seua condemna "per a veure si és susceptible de ser revisada o no pel que fa a aquesta llei que en alguns aspectes ha baixat la pena".

   De la mateixa manera, els magistrats de les dos Seccions Penals de l'Audiència Provincial de Granada han acordat revisar d'ofici les sentències fermes de condemnats per delictes sexuals para, igual que assenyalen altres audiències, aplicar en aquests casos "la disposició que siga més favorable al reu".

   Així mateix, l'Audiència Provincial de Còrdova, segons va transcendir el dimecres, revisarà d'ofici les sentències per delictes contra la llibertat sexual que poden ser modificades per l'aplicació amb caràcter retroactiu de la pena més favorable per a reu.

   Per la seua banda, l'Audiència Provincial d'Almeria reunirà els magistrats de la Secció Segona i Tercera dilluns que ve en un plenillo sectorial penal amb l'objectiu d'unificar criteri.

LA RIOJA I LAS PALMAS

   Enfront d'aquestes decisions, l'Audiència Provincial de La Rioja va anunciar la setmana passada que s'acollia a la disposició transitòria del Codi Penal per a no modificar cap de les 54 sentències que ja han revisat després de la nova Llei de Garantia de la Llibertat Sexual.

   El president del Tribunal Superior de Justícia de La Rioja, Javier Marca, va explicar en una entrevista en Onda Cero, recollida per Europa Press, que si bé han revisat d'ofici les sentències per delictes contra la llibertat sexual susceptibles de ser modificades per la nova llei, fins ara, no han modificat cap de les penes perquè en cap dels casos el Ministeri Fiscal ha informat favorablement.

   Aquesta decisió, segons va explicar, es pren perquè en tots els casos la pena que s'havia imposat és "perfectament imposable" conforme a la nova legislació.

   Per la seua banda, la junta sectorial de magistrats de les seccions penals de l'Audiència Provincial de Las Palmas, aquest mateix divendres ha determinat que solament es revisaran d'ofici les condemnes fermes per delictes sexuals quan es detecte que la pena imposada és major que les contemplades en la nova norma. Així, va en línia amb la FGE.

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià