Compromís adverteix del "descontrol" dels apartaments turístics als barris marítims de la ciutat

Archivo - Arxiu - Tancats amb clau dels apartaments turístics
María José López - Europa Press - Archivo
Publicado: viernes, 3 mayo 2024 18:51

   Catalá garanteix que es va a "perseguir" amb "la màxima contundència" l'activitat il·legal

   VALÈNCIA, 3 May. (EUROPA PRESS) -

   La portaveu de Compromís a l'Ajuntament de València, Papi Robles, ha avisat de la situació de "descontrol" dels apartaments turístics en els barris marítims de la ciutat, com el Grau, el Cabanyal o el Canyamelar, que "amenaça amb un canvi radical" en la vida del veïnat, amb "la desaparició d'oferta de lloguer i compra residencial" i "la transformació de baixos i comerços que tanquen al públic".

   Robles, juntament amb els també regidors de la formació Ferran Puchades, Eva Coscollà i Glòria Tello, s'ha reunit amb representants de l'associació de veïns del Cabanyal-Canyamelar per a "intercanviar reflexions i propostes" sobre la situació dels apartaments turístics en aquests barris, segons ha informat la coalició en un comunicat.

   Des de Compromís han considerat "molt greu i preocupant" la situació que viuen barris com el Grau, el Cabanyal o el Canyamelar amb la implantació d'apartaments turístics. Un escenari que, segons ha advertit Robles, s'està incrementant "de forma accelerada" durant els últims mesos.

   De fet, ha incidit que l'oferta a aquesta zona de la ciutat "duplica el nombre dels apartaments registrats", la qual cosa demostra "l'alt grau d'oferta il·legal i la necessitat" que l'alcaldessa de València, María José Catalá, "prenga d'una vegada per sempre cartes en l'assumpte". "Estem cansats dels seus 'pensaetes', que només serveixen per a eternitzar els problemes de la ciutat amb un immobilisme més que preocupant", ha subratllat.

   Davant d'aquesta situació, els edils de Compromís han traslladat les seues propostes als veïns, que passen per decretar "de forma immediata" una moratòria en la concessió de llicències i per una revisió "urgent" de les normes urbanístiques amb la finalitat de "ordenar i regular" la presència dels habitatges d'ús turístic i altres recursos turístics com a hostals, pensions i hotels.

   Segons ha argumentat Robles, "ja existeix un ampli consens social en què la regulació dels apartaments turístics i tota l'oferta d'allotjament és una urgència per a la ciutat que ha de ser afrontada de forma immediata", per la qual cosa "no caben dilacions ni estudis ni grups d'experts". "La moratòria és essencial per a poder afrontar el futur dels nostres barris", ha subratllat.

   La portaveu de Compromís en el consistori valencià ha apostat per impulsar la creació d'un registre propi des de l'Ajuntament, així com per modificar el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) per a limitar-les a un màxim d'un cinc per cent per cada poma i per redactar un pla d'ordenació de "tots els recursos turístics de la ciutat" per a "planificar i gestionar les diferents modalitats" d'allotjament.

   En aquest context, durant les pròximes setmanes el grup municipal Compromís continuarà amb reunions amb representants veïnals dels diferents barris per a "testear les diferents realitats" que es viuen en relació amb la implantació dels apartaments turístics.

"MÀXIMA CONTUNDÈNCIA"

   Per la seua banda, l'alcaldessa de València, María José Catalá, en declaracions als mitjans després de la reunió que ha mantingut aquest divendres amb la Federació d'Associacions de Veïns de València, preguntada per la situació dels apartaments turístics en la ciutat, ha assegurat que durant "els pròxims mesos" es va a "perseguir amb la màxima contundència" l'activitat il·legal en aquest àmbit.

   La primera edil ha indicat que la pròpia Federació veïnal treballa amb el consistori a través de taules específiques "les preocupacions i inquietuds dels veïns, entre altres, el tema dels apartaments turístics". A més, ha reivindicat que el govern municipal que ella presideix ha engegat quatre equips d'inspecció per a detectar apartaments turístics "irregulars".

   En qualsevol cas, ha precisat que l'ordre de tancament d'un apartament turístic arriba "després d'una tramitació administrativa", per la qual cosa no es duu a terme "a la primera notificació". "No podem vincular una ordre de tancament, però si durant la tramitació es pot, es va a arribar a la màxima conseqüència de l'activitat il·legal", ha apuntat.

   Així, ha especificat que la normativa exigeix "una tramitació de l'expedient obert" fins que es decrete l'ordre de tancament, per la qual cosa no és alguna cosa "discrecional", sinó que existeix "un procés administratiu".

   No obstant això, ha recalcat que el consistori el que cerca "perseguir", i de la forma "més contundent", és "l'activitat il·legal". "Genera un perjudici en la convivència dels veïns que no està dins del marc regulatori de la ciutat", ha afegit.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià