La proposta contempla a partir de diverses esmenes incloure un Consell de Participació Ciutadana i un Observatori Ciutadà de l'Aigua
VALÈNCIA, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -
La Comissió de Medi ambient, Aigua i Ordenació del Territori de les Corts ha aprovat aquest dimarts, amb el sí dels diputats que representen al Govern del Botànic --PSPV, Compromís i Unides Podem--, l'articulat del projecte de llei per a la creació de l'Agència Valenciana de Canvi Climàtic. Així es busca completar la llei de Canvi Climàtic de la Comunitat amb un organisme encarregat d'executar les mesures per a lluitar enfront de l'emergència climàtica.
El text, compost per dotze articles, ha comptat amb el no de PP, Cs i Vox, en l'oposició, i amb l'abstenció de la diputada no adscrita, Rebeca Serna. En la comissió s'han votat també les esmenes presentades pels grups a aquest projecte de llei.
Després de rebre el vistiplau de la comissió, es presentarà davant el ple del Parlament valencià el dictamen corresponent a la creació d'aquesta agència, que s'elaborarà a partir del projecte de llei i les esmenes aprovades aquesta jornada, per a ser votat.
Durant el debat en comissió, els representants de l'Executiu autonòmic han defès l'engegada de l'agència per a continuar i "enfortir" la tasca del Consell davant al canvi climàtic.
Des del PP Elisa Díaz ha expressat el rebuig a "una agència més" i ha criticat que s'impulse una nova i "xicoteta" llei "exclusivament" per a crear-la quan "podria ser part d'una llei ja aprovada com la de Canvi Climàtic i Transició Ecològica". Ha exposat que l'entitat no és necessària perquè com "arreplega" la norma existent les seues funcions pot fer-les "la Direcció general competent en canvi climàtic" que ja té l'administració autonòmica.
"La pròpia llei arreplega que és un 'xiringuito' més", ha agregat, al mateix temps que ha vist "innecessari" el gasto anual que suposarà la nova entitat. La diputada 'popular' ha exposat que "la primera esmena parcial" que planteja al "article un", el de la creació de l'agència és "ja l'objectiu de l'esmena a la totalitat" que ha defès.
"Que no hi haja agència", ha concretat Elisa Díaz, a més de censurar la política mediambiental del Consell i trobar a faltar "una bona gestió" de muntanyes, de residus, d'energies renovables i d'aigua.
La representant de Compromís, Graciela Ferrer, ha defès la creació de l'Agència Valenciana de Canvi Climàtic i ha assegurat que naix com un organisme per a "dotar d'eficàcia i agilitat l'execució de les polítiques transversals" de l'administració valenciana en "la lluita contra el canvi climàtic".
"Aquesta agència és molt necessària per a abordar l'amplitud de les mesures que cal engegar, recollides en la Llei de Canvi Climàtic. Ferrer ha lamentat que el PP pense que "el que siga incrementar i millorar el múscul de l'administració per a respondre els reptes" actuals "és fer 'xiringuitos'".
"El problema és que la concepció que té el PP de l'administració pública no és estar al servici de les ciutadania per a millorar la seua qualitat de vida sinó una espècie de mas on col·locar amics", ha afegit la parlamentària de Compromís, que ha dit que "el Botànic planteja enfortir l'administració pública perquè tinga capacitat i siga eficaç i àgil en la lluita del canvi climàtic".
"PES POLÍTIC"
Els representants del govern han explicat que crear l'agència s'ha plantejat amb una llei pròpia "pel pes polític que té lluitar contra el major repte que té el planeta" i per a "acompanyar" a una norma "tan tècnica com la de canvi climàtic".
La diputada no adscrita ha reclamat en defendre les seues esmenes que la futura agència es caracteritze per "la tecnificació" i "no per la politització", perquè done "arguments sempre tècnics o científics".
Ferrer ha comentat que els grups del Botànic han presentat entre altres esmenes per a "incrementar la participació ciutadana en l'agència" i ha justificat així la proposta de crear en ella "un consell de participació" amb la idea de nodrir-la de "les percepcions, el coneixement i les capacitats disponibles en la societat a l'hora de dur a terme les seues tasques".
La diputada ha indicat que "incorporar la participació en l'organigrama de l'agència" servirà no solament per a "enriquir" les "polítiques i mesures contra el canvi climàtic" sinó també per a "contribuir a la transparència i la rendició de comptes".
Graciela Ferrer ha detallat també que aquestes esmenes han apostat també per crear "un baròmetre cada dos anys per a conéixer i fer seguiment detallat de les percepcions de la societat i de les seues preocupacions sobre els efectes del canvi climàtic i les polítiques" que s'impulsen en aquest àmbit. A açò se suma incorporar un Observatori Ciutadà de l'Aigua, "vinculat al reconeixement del dret a aigua potable i sanejament arreplegat en la Llei de Canvi Climàtic"
Eduardo del Pozo, de Cs, ha considerat que la "crisi econòmica" actual no és moment per a crear una nova agència en l'administració autonòmica i ha censurat que vaja a suposar "quasi 4 milions d'euros anuals" que podrien anar a "altres prioritats". Ha advocat per lluitar contra el canvi climàtic però sense "xiringuitos" i noves despeses.
Del Pozo ha coincidit amb el PP en assenyalar que "ja hi ha una Direcció general, una oficina europea de canvi climàtic i estructura administrativa per a lluitar contra el canvi climàtic". Ha considerat que la futura oficina suposarà "nous impostos".
"URTICARIA"
Des del PSPV David Calvo ha agraït les esmenes que "enriqueixen" el text però ha estimat "inassumibles" les que suposen "vendre la pell de l'ós abans de caçar-lo" amb qüestions que estan pendents, al mateix temps que ha considerat "cavernaris" alguns arguments de l'oposició. "L'agència és transparent però a alguns li dóna urticaria", ha apuntat, a més d'assenyalar que el text del projecte de llei és "clar, concís i concret".
El diputat de Vox, José Luis Aguirre ha rebutjat també, amb una esmena a la totalitat, un organisme "duplicat, injustificat i ineficient que respon el deliri climàtic al que està sotmès el govern de la nació i l'autonòmic" i ha censurat que es vullga "beneir amb una llei un autèntic frau de llei".