La bombona de butà cau a partir del dimarts un 3,2%, fins a 16,14 euros, en el seu primer descens en sis mesos

Archivo - Arxiu - Bombones de butà
CONSELL DE FORMENTERA - Archivo
Publicado: lunes, 20 mayo 2024 11:41

   MADRID, 20 May. (EUROPA PRESS) -

   El preu màxim de venda al públic de la bombona de butà baixarà un 3,2 per cent a partir d'aquest dimarts, fins als 16,14 euros, tallant així la sèrie de tres repunts consecutius encadenats en les últimes revisions bimestrales, segons la resolució publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

   A més, després d'11 bimestres, és la primera revisió en la qual no s'aplica la limitació en el preu màxim abans d'impostos de 19,55 euros establida pel Reial decret-Llei 11/2022, de 25 de juny, i prorrogada per última vegada pel Reial decret-llei 8/2023. Aquest preu màxim es va aconseguir per última vegada en la revisió del 19 de setembre del 2022.

   En concret, la reducció d'aquesta última revisió es deu a la caiguda en la cotització de les matèries primeres (-6,6%), així com a la lleu apreciació de l'euro enfront del dòlar (+0,5%) en els dos últims mesos i en el cost dels nolis (+0,5%), segons van informar en fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

    El preu màxim de venda dels gasos liquats del petroli envasats (GLP) en envasos d'entre 8 i 20 quilograms -la tradicional bombona de butà- no es troba liberalitzat. El seu valor es revisa bimestralment el tercer dimarts del mes, per resolució de la Direcció general de Política Energètica i Mines.

   Aquesta revisió bimestral es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, així com del cost dels nolis (transport) i l'evolució del tipus de canvi euro-dòlar. Així mateix, la revisió del preu, a l'alça o a la baixa, està limitada al 5%, acumulant-se l'excés o defecte de preu per a la seua aplicació en posteriors revisions.

    El gas liquat de petroli (GLP) envasat és una barreja d'hidrocarburs, principalment composta de butà, que serveix com a alternativa al gas natural per al seu consum energètic en envasos a pressió, especialment en poblacions o nuclis urbans sense connexió a la xarxa de gas natural.

   En l'actualitat, anualment es consumeixen 64,5 milions d'envasos de GLP de diferents capacitats. Es tracta d'un combustible en reculada: des del 2010 fins al 2021, el consum total de GLP envasat ha descendit més d'un 25%.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià