Borrell avisa que la UE ha de triar entre recolzar a Israel o a la CIJ després de l'ordre sobre Rafà

Publicado: viernes, 24 mayo 2024 18:53

   El comissari de Gestió de Crisi recorda que les ordres de la CIJ "són vinculants" i confia en la seua "plena i immediata aplicació"

   BRUSSEL·LES, 24 May. (EUROPA PRESS) -

   L'Alt Representant de la Unió Europea per a Política Exterior, Josep Borrell, ha assegurat aquest divendres que el bloc europeu, després de la fallada de la Cort Internacional de Justícia (CIJ) que ha ordenat a Israel detenir immediatament la seua ofensiva sobre la ciutat de Rafà, ha de triar entre mantenir el suport a Israel o recolzar a l'organisme internacional.

   "Tindrem a veure la resposta de la UE a l'ordre de la CIJ. Haurem de triar entre suport a una institució internacional i a l'Estat de Dret o el nostre suport a Israel", ha afirmat el cap de la diplomàcia europea en un fòrum a Florència, a Itàlia, amb motiu de la Conferència sobre l'Estat de la Unió 2024.

   Segons el parer de Borrell, la UE ha de prendre partit després de la decisió de la CIJ doncs "va a ser difícil fer compatible" el suport sense fissures a Israel i respectar les institucions internacionals.

   Per la seua banda, el comissari europeu de Gestió de Crisi, Janez Lenarcic, ha afirmat "prendre nota" de la decisió de la CIJ i ha recalcat que les ordres de la cort "són vinculants per a les parts, i aquestes han de complir-les". "Espere la seua plena i immediata aplicació", ha dit en les seues xarxes socials.

   La CIJ ha ordenat a Tel Aviv que detinga immediatament la seua ofensiva sobre la ciutat de Rafà, al sud de la Franja de Gaza, en assenyalar que la situació humanitària és ara mateix "desastrosa". Igualment, ha urgit al Govern israelià a permetre l'entrada sense restriccions en la Franja de qualsevol comissió que Nacions Unides decidisca establir per a investigar un possible genocidi en l'enclavament palestí.

   Així ha donat resposta a la petició de Sud-àfrica perquè prenguera mesures addicionals, després que acusara a Israel de desentendre's de mesures prèvies dictades pel tribunal de Nacions Unides per a evitar un genocidi a Gaza.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià