Borrell obri la porta al fet que Ucraïna ataque objectius militars a Rússia

Josep Borrell, Alt Representant de Política Exterior de la UE
-/European Council/dpa
Publicado: martes, 28 mayo 2024 10:39

   BRUSSEL·LES, 28 May. (EUROPA PRESS) -

   L'Alt Representant de la Unió Europea per a Política Exterior, Josep Borrell, ha obert aquest dimarts la porta al fet que Ucraïna ataque objectius militars a Rússia usant armament occidental, després d'assenyalar que no és "contradictori" amb el Dret de guerra.

   "Alguns Estats membres han començat a prendre aquesta decisió per a llevar les restriccions. D'acord al Dret de guerra és perfectament possible, no hi ha contradicció", ha afirmat el cap de la diplomàcia europea en declaracions abans de la reunió de ministres de Defensa del bloc.

   Al seu judici, un actor pot respondre als atacs llançats des del territori del seu enemic, encara que en tot cas ha advocat per trobar un "equilibri" entre el risc d'escalada que comporta emprar material enviat pels països europeus i Estats Units i la necessitat d'Ucraïna de defensar-se de l'agressió russa.

   Segons l'Alt Representant, el fet que Kíiv no puga respondre a Rússia en els seus propis termes fa la guerra "asimètrica". "Més i més es fa crucial perquè els atacs contra Kíiv vindran des de territori rus", ha dit.

   D'aquesta forma, Borrell s'ha sumat al debat generat en el si de la UE i de l'OTAN sobre si els aliats d'Ucraïna han de permetre a Kíiv emprar els sistemes de Defensa enviats en el marc de la guerra per a perseguir objectius militars en territori rus. El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha abanderat aquesta reivindicació ucraïnesa en reclamar aquest pas als aliats enfront de l'oposició d'Estats Units, Alemanya o Itàlia, que rebutgen aquest escenari.

   "Mentre complisquen amb el Dret Internacional és possible que hagen de colpejar dins de Rússia", ha indicat la ministra neerlandesa de Defensa, Kajsa Ollongren, qui espera que els països europeus canvien aquesta posició perquè sinó Ucraïna "lluita amb una mà en l'esquena".

   En la mateixa línia, el titular de Defensa estonio, Hanno Pevkur, ha demanat als Estats membres que tenen material militar que pot colpejar a Rússia en el seu propi territori, com a drones de llarg abast, que donen els permisos necessaris a Kíiv. "No pot ser normal que Rússia ataque des de dins del seu territori i els ucraïnesos lluiten amb una mà en l'esquena. Ha de tenir totes les possibilitats de defensar-se", ha afirmat.

   En aquest sentit ha rebutjat que permetre atacar a Rússia dins de les seues fronteres contribuïsca a una escalada amb Moscou i ha recordat que anteriorment l'enviament de tancs, de míssils de llarg abast o d'avions F-16 també va ser qualificat d'escalada per part de les autoritats russes. "Rússia diu cada vegada que manem alguna cosa nou a Ucraïna que és una escalada i no ho és, és ajudar a Ucraïna a lluitar pel seu país", ha reiterat.

AUGMENTAR MISSIÓ D'ENTRENAMENT

   Sobre la taula dels ministres de Defensa de la UE està també a opció d'augmentar la capacitat de la missió d'entrenament europea. Fins a final d'estiu la UE formarà a altres 20.000 soldats, arribant en total als 60.000 efectius des que va llançar la missió a la fi del 2022, llavors amb l'objectiu inicial d'instruir a 15.000 militars.

   L'Alt Representant ha qualificat l'operació militar de la UE d'èxit, però ha recalcat que continuar la labor d'ensinistrament per a formar a més reclutes ucraïnesos és "qüestió de finançament".

   "Si els Estats membres volen continuar entrenant a tropes ucraïneses obriré el finançament del Mecanisme Europeu per a la Pau", ha indicat, després que Estònia haja proposat expandir la missió per a entrenar a 100.000 efectius ucraïnesos.

   En tot cas, Borrell ha reconegut que l'ensinistrament d'efectius en aquesta guerra és "cada vegada més complicat" perquè requereix més entrenament que el bàsic. "Els soldats han de ser entrenats i no és qüestió de setmanes. Veurem si estem llests per a augmentar la missió", ha apuntat, insistint que aquesta operació de la UE contribueix a salvar vides ucraïneses.

NEGOCIACIONS DE PAU

   Sobre les opcions de llançar negociacions de pau entre Rússia i Ucraïna per a posar fi a la guerra, l'Alt Representant ha fet referència a la conferència de pau convocada per als dies 15 i 16 de juny a Ginebra, Suïssa en la qual la UE i els seus Estats membres participaran però es manté la incògnita d'al fet que nivell estaran representats Xina i Estats Units.

   "Tothom fica molta pressió per a la conferència de juny siga un èxit", ha indicat el responsable d'Exteriors de la UE qui ha subratllat que Rússia està generant pressió perquè els seus aliats dels BRICS no acudisquen a la cita. "Si no volen que vagen a la conferència és perquè la conferència és important", ha contestat a la posició de Moscou.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià