Carlos Hipòlit repassa joies literàries posant-se en la pell d'un ase, "la classe obrera dels animals"

L'actor Carlos Hipólito posa davant del Teatre Olympia de València.
EUROPA PRESS
Publicado: martes, 9 abril 2024 17:55

   L'actor recala a l'Olympia de València del 17 al 19 d'abril

   VALÈNCIA, 9 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'actor Carlos Hipólito arriba al Teatre Olympia de València per a posar-se en la pell d'un ase en la nova producció d'Ay Teatre que cerca legitimar la figura d'aquest animal "tan mal tractat" per la humanitat i que ha definit com "la classe obrera dels animals".

   'Burro', text d'Álvaro Tato i música de Yayo Cáceres, és una tragicomèdia amb música en directe inspirada en les obres mestres de la literatura que giren entorn de l'ase i que podrà gaudir-se del 17 al 19 d'abril.

   En una finca buida, un ase lligat a una estaca li conta la seua vida a la seua ombra mentre s'acosta un incendi forestal. S'inicia així un viatge "tragicòmic, divertit, tendre, poètic i profund" que explora els grans textos clàssics sobre l'ase i la intensa relació entre l'animal i l'ésser humà.

   La música en directe i el teatre acompanyen a aquest ase sense nom, de sis mil anys d'edat, en un recorregut per les seues aventures, desventures i peripècies al llarg de la Grècia i la Roma clàssiques, l'Edat Mitjana festiva i carnavalesca, el Segle d'Or espanyol i anglès, la Il·lustració i la Modernitat. Un relat que lluita contra l'oblit mentre s'acosta el foc en el qual l'ase explica la seua història però també la nostra.

   El guitarrista Manuel Bugadera i dos joves actors-músics (Fran García i Iballa Rodríguez) acompanyen amb els seus personatges, veus i instruments les atmosferes de les escenes, la construcció dels moments lírics, èpics i còmics i les cançons originals, com a part indispensable d'una tradició que es canta i conta.

    Durant la presentació de l'obra, que ha tingut lloc aquest dimarts a l'Olympia, l'actor ha assenyalat que per a la raça humana els ases sempre han sigut com "la classe obrera dels animals". "El ase és una eina, un animal fort, que durant molt temps ens va servir com a animal de càrrega i no sé ben qui va decidir en un moment determinat de la nostra història llunyana que ase anava a ser sinònim de ximple perquè el ase no és un animal ximple en absolut", ha defensat Hipòlit.

    En aquest sentit, ha explicat que el nostre llenguatge està plagat de referències i refranys en els quals es fa referència al ruc per a relacionar "tot el maldestre, el ximple i l'idiota" amb aquest animal i que, precisament, aquesta obra es pregunta per què i es lamenta per això.

   Així, ha afirmat que existeixen en la literatura més textos sobre ases que sobre cavalls, gats o gossos però que, malgrat això, fins a la novel·la 'Platero i jo' de Juan Ramón Jiménez, a cap d'ells se li donava un nom el que, al seu judici, és alguna cosa "molt simptomàtica" del tracte que li hem donat les persones.

"PREPOTÈNCIA DE LA RAÇA HUMANA"

   Referent a això, l'actor ha indicat que 'Burro' cerca interpel·lar als espectadors ja que parla de "la prepotència amb la qual moltes vegades la raça humana tracta a altres espècies que ens acompanyen en el planeta". "Tenim una obra molt animalista, en aquest sentit. És un relat ple de sentit humà que provoca, en molts moments, molt riure en els espectadors i en altres moments es crea molta emoció, moments enormement tendres i de molta empatia entre el que hi ha en el pati de butaques i el que passa en l'escenari", ha afirmat.

   Així mateix, Carlos Hipòlit ha assegurat que "qualsevol persona que s'haja sentit maltractat o que haja sentit que no encaixava, probablement veient l'obra s'identificarà moltíssim amb aquest personatge que relata la seua pròpia història i ens pot recordar moltes situacions que hem viscut cadascun".

    Preguntat sobre la seua caracterització per a encarnar a un ase, l'actor ha indicat que és un ase "molt disfressat" però sense necessitat de portar cap vestuari que puga evocar la figura de l'animal.

    En aquest sentit, ha destacat que l'obra compta amb una posada d'escena "essencial" que recorda "a l'entorn buit de la naturalesa" i en la qual es troba acompanyat per tres músics.

   Igualment, ha assenyalat que durant la funció arriba a interpretar a catorze personatges diferents sense necessitat de "canvis de tonalitat, vestuari ni de maquillatge".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià