Publicado 18/01/2022 10:29

CCOO convoca concentracions a València per a denunciar la "sepultura" de salaris en el sector de les funeràries

Archivo - Un cotxe fúnebre, en una imatge d'arxiu
Antonio Sempere - Europa Press - Archivo

   VALÈNCIA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

   CCOO ha convocat una sèrie de concentracions, que donaran començament aquest dimarts, per a denunciar la "sepultura" dels salaris i la "incineració" de drets dels treballadors en el sector de les funeràries i ha acusat la patronal d'oferir una pujada salarial "miserable" i de voler introduir un "règim sancionador" per a un personal que ha estat "en primera línia durant la pandèmia".

   En concret, el personal del sector es concentrarà aquest dimarts a les 10.00 hores davant la Direcció general de Treball de València per a retraure a la patronal (PANASEF) la seua actitud "inamovible", ha informat CCOO en un comunicat. Des de l'organització consideren que té la intenció de "lapidar els principals drets" com la conciliació entre la vida laboral i familiar o "l'assoliment de salaris dignes".

   Així, ha criticat que PANASEF "pretén condicionar les seues pretensions a canvi de la miserable pujada dels salaris, ancorats en les taules de referència de l'any 2013" i ha denunciat que la patronal funerària "aprofita per a introduir un règim sancionador de l'època romana" en una professió "que conviu tots els dies amb la mort i amb un nivell d'estigmatització que segueix sent tabú en la societat".

   CCOO pretén, amb les concentracions, posar en valor a un sector que "s'ha mantingut en silenci durant la pandèmia" mentre es desenvolupava la negociació del Conveni Col·lectiu sectorial, "sense alçar la veu ni reivindicar la tasca d'aquests treballadors i treballadores".

   Paral·lelament, des de l'organització sindical han lamentat que el personal, com a "últim esclavó de la cadena" sanitària, "mai ha sigut reconegut ni aplaudit pel seu treball, sempre difícil i especialment impregnat d'un factor psicològic que la professió porta implícita".

   En aquest sentit, han denunciat que la patronal funerària "porta estalviant-se la pujada salarial dels seus treballadors i de les seues treballadores des dels últims set anys" i no obstant açò "han seguit pujant les tarifes als seus servicis funeraris i les primes dels assegurats de les companyies a les quals pertanyen".