El CGPJ es reuneix d'urgència per estudiar si el jutge De Prada pot assistir a les vistes de presó

Primera reunió de la Comissió Permanent del CGPJ després de la seva renovació
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado 25/5/2018 17:42:38CET

MADRID, 25 May. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Permanent del CGPJ (CGPJ) es reunirà les 17.30 hores d'aquest divendres en sessió extraordinària per resoldre sobre la petició realitzada per un dels membres del tribunal del cas Gürtel a l'Audiència Nacional, José Ricardo de Prada, que vol estar present a les vistes de presó que se celebraran dilluns que ve respecte de 16 dels condemnats en el cas.

Es dona la circumstància que aquest jutge es troba actualment en situació de 'serveis especials' com a magistrat del mecanisme residual davant els Tribunals Internacionals de les Nacions Unides" a la Haia. En aquest tribunal es revisa actualment la sentència contra el criminal de guerra serbobosnià Radovan Karadzic.

El passat 26 d'abril l'òrgan de govern dels jutges va autoritzar habilitar-lo perquè participara a "la deliberació, redacció i signatura de la sentència" sobre el cas que havia jutjat juntament amb altres dos magistrats relatius a la primera època (1999-2005) de la trama corrupta.

Juntament amb Ángel Hurtado i Julio de Diego, el magistrat De Prada va formar part del tribunal que va jutjar, entre octubre de 2016 i novembre de 2017, la primera època de la trama corrupta Gürtel (1999-2005). Ara també vol estar present en la decisió sobre si els 16 condemnats apuntats per la Fiscalia per tenir les penes més altes entren a la presó.

El tribunal ha citat aquests 16 condemnats a les 10.30 hores del dilluns 28 a petició de les fiscals del cas, Concepción Sabadell i Concepción Nicolás per decidir si són enviats a presó o se'ls imposa alguna mesura cautelar abans que el Tribunal Suprem faci ferma aquesta resolució.

Entre els citats no es troben els líders de la trama Gürtel Francisco Correa --condemnat a 51 anys i 11 mesos-- i Pablo Crespo --37 anys i mig--, atès que aquests ja estan a la presó de Valdemoro complint la condemna de 13 anys per falsejar els contractes públics del muntatge de l'expositor de la Generalitat Valenciana a la Fira Internacional de Turisme (Fitur), que ja ha sigut ratificada per l'alt tribunal.

L'Audiència Nacional cita dilluns 16 condemnats per Gürtel per decidir si ingressen a la presó. Els que sí que hauran d'acudir a l'Audiència Nacional és l'extresorer del PP Luis Bárcenas --33 anys i quatre mesos--, l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega --38 anys i tres mesos--; el de Pozuelo de Alarcón Jesús Sepúlveda --14 anys i quatre mesos--; l'exmembre del Comitè Executiu i de la Junta Directiva regional del PP Alberto López Viejo --31 anys i nou mesos-- i el comptable de la Gürtel, José Luis Izquierdo --17 anys i set mesos--.

Completen la llista l'advocat que va treballar entre 2001 i 2004 per a Correa, Antonio Villaverda --8 anys i 2 mesos de presó--; l'exregidor d'Estepona Ricardo Galeote --7 anys i 10 mesos--; exdiputat del PP Jesús Merino --3 anys i set mesos--; l'exviceconseller d'Immigració de la Comunitat de Madrid Carlos Clemente --5 anys i nou mesos--; el testaferro de Bárcenas, Iván Yáñez --3 anys-- i l'assessor de López Viejo, Pedro Rodríguez Pendás --3 anys--.

colaboracio