Compromís exigeix la reversió de l'Hospital del Vinalopó: "El model Ribera Salut ha creat un 'apartheid' sanitari"

Compromís es reuneix amb els sindicats i la Plataforma per la reversió de l'Hospital del Vinalopó a la gestió pública
COMPROMÍS
Publicado: lunes, 15 abril 2024 16:22

   VALÈNCIA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Compromís s'ha sumat aquest dilluns a la reivindicació de la Plataforma per la reversió del Vinalopó perquè el departament de salut Elx-Crevillent passe a gestió pública: "El model Ribera Salut ha creat un 'apartheid' sanitari entre Elx i tots els pobles dels voltants, un model basat en la sobreexplotació dels sanitaris".

    Així ho ha denunciat el portaveu de Sanitat de Compromís a Les Corts, Carles Esteve, en una reunió amb la plataforma i amb sindicats de l'hospital en la qual han participat les representants de la coalició a Elx i a Crevillent, Esther Díez i Virginia Moriel.

   En la trobada, la plataforma ha comunicat que aquest dimecres assistirà al ple de Les Corts on es debatrà la proposició no de llei (PNL) de la coalició per a "recuperar l'Hospital del Vinalopó per a la gestió pública", informa Compromís.

   "El PP vol deixar la sanitat de 200.000 persones en mans d'una empresa que cerca fer diners amb la nostra sanitat. Portem mesos cercant els informes que el mateix conseller (Marciano Gómez) va anunciar i no tenim cap dada. Per què aquest model és millor que la sanitat pública que demana la ciutadania?", ha exposat el portaveu de Sanitat.

   "De continuar amb aquesta política --ha advertit--, van a condemnar a 200.000 persones a un 'apartheid' sanitari per a aprofitar les butxaques agraïdes de Ribera Salut i altres empreses que estan enriquint-se amb la nostra sanitat. El model cau, no és sostenible, i així ho va anunciar ja qui anara ex-president de la Generalitat, Alberto Fabra, el 2014".

   En aquesta línia, Esteve ha sostingut que "si Sanitat haguera fet els informes que va anunciar, sabria que en l'hospital el passat mes de desembre hi havia només un pediatre quan ha d'haver-hi nou. També sabria que en el centre de salut de Crevillent només hi ha una persona dedicada a la salut mental i no dues i mèdia, com faria falta. O que la llista d'espera de psiquiatria a l'Hospital del Vinalopó duplica la mèdia dels centres públics. També sabria que durant nou mesos una embarassada és atesa fins i tot per tres matrones..."

"ELS PROFESSIONALS ES VAN"

   "Els professionals del Vinalopó es van. I ho fan des que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, Mazón va dir que no anava a revertir la gestió privada", ha recalcat.

   A més, el diputat de Compromís ha assenyalat que "l'abandó de l'Atenció Primària per part de l'empresa es pot comprovar fàcilment amb la carència de cobertura de les places necessàries i les ràtios dels centres de salut". "Segons les últimes dades que tenim, a cada metge de capçalera li correspon un 43% més de pacients que en els departaments de gestió pública. En el cas de pediatria la diferència és del 36%", ha apuntat.

   "Els sindicats de sanitat denuncien constantment la diferència de les condicions laborals i salarials respecte del personal estatutari del sistema públic, arribant a tenir un salari entre el 9 i el 10% més baix, sumat als horaris ampliats i altres mesures de pressió per part de l'empresa", ha denunciat.

   En la mateixa línia, les portaveus de Compromís a Elx i Crevillent han incidit en el rebuig a "una política sanitària que divideix Elx entre un hospital públic i un altre que fa que, depenent del teu codi postal, tingues una atenció sanitària de diferents qualitats".

   "Estem en un temps crucial per a revertir aquesta situació, ja que el 31 de maig el Consell ha de comunicar a Ribera Salut si prorroga el concert amb l'empresa o torna a assumir la gestió del departament sanitari com ha passat a Alzira, Manises, Dénia o Torrevella", ha reivindicat Díez. "L'any passat a Crevillent un terç de la població no tenia assignat metge. La gent ho té clar, només falta que el Consell ho tinga clar també", ha agregat Moriel.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià