La Comunitat Valenciana realitza una donació en asistòlia controlada de cor en un hospital sense cirurgia cardíaca

Un moment de la intervenció
GVA
Publicado: miércoles, 22 marzo 2023 12:19

   Es tracta d'una fita per primera vegada a Espanya per a la qual s'ha mobilitzat entre 90 i 100 professionals sanitaris

   VALNCIA, 22 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La Comunitat Valenciana ha realitzat, per primera vegada a Espanya, una donació en asistlia controlada de cor en un hospital que no compta amb cirurgia cardíaca, grcies a la utilització d'un equip extracorpria mbil-asistlia cardíaca i a la gran tasca de coordinació d'un equip hum que ha implicat a entre 90 i 100 professionals sanitaris.

   La donació es va produir fa uns dies a l'Hospital Universitari Doctor Peset, centre al que es va traslladar un equip de cirurgia cardíaca de l'Hospital Universitari i Politcnic La Fe per a l'extracció, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

   Tot a ha sigut possible grcies a la utilització d'un equip extracorpria mbil-asistlia cardíaca que difereix de l'equip habitual que s'usa per a les donacions en asistolia controlada tant en el nombre de professionals (incorpora a un especialista d'anestsia cardíaca) com en l'aparatatge: est compost per una ecocardiograma transesofgica, un sistema d'oxigenació per membrana extracorpria (ECMO) i circulació extracorpria

   "Poder extraure un cor sa en un hospital que manca de cirurgia cardíaca, com és el Peset, grcies a la tecnologia que disposem en l'actualitat per a la donació en asistlia controlada és la prova que la Comunitat Valenciana est preparada per a la donació cardíaca en qualsevol dels seus centres sanitaris", han assenyalat Rafael Zaragoza, director del Programa de Trasplantaments a la Comunitat Valenciana, i Juan Martínez León, cap del Servici de Cirurgia Cardiovascular de l'Hospital La Fe.

   "I aix és una gran notícia perqu permetr augmentar el nombre de donants i, amb a, més persones podran beneficiar-se d'un trasplantament de cor", han assegurat tots dos facultatius.

   La donació després de la mort circulatria, més coneguda com a donació en asistlia controlada, consisteix en l'obtenció d'rgans provinents de pacients amb dany cerebral catastrfic, malalties neurodegenerativas, cardíaques o respiratries en fase terminal en els quals es decideix limitar el tractament de suport vital (LTSV).

   A la Comunitat Valenciana ha experimentat un progressiu increment fins a representar el 42,8 per cent de les donacions procedents de cadver (107 donacions en asistolia d'un total de 250 en 2022) i s'ha convertit en una de les principals estratgies per a augmentar el nombre de donants enfront de la donació en mort enceflica.

52 TRASPLANTAMENTS DES DE 2020

   El primer trasplantament de cor amb donació en asistlia controlada d'Espanya es va realitzar a principis de 2020 i fins avui s'han realitzat 52 trasplantaments cardíacs d'aquest tipus, per provinents tots d'hospitals amb cirurgia cardíaca.

   La Comunitat Valenciana va aprovar a l'octubre de 2022 el protocol d'extracció cardíaca en asistlia controlada i eixe mateix any es van realitzar dos explantes i trasplantaments de cor usant aquesta opció a l'Hospital Universitari i Politcnic La Fe. Ara ja ha pogut realitzar-se el tercer de la Comunitat Valenciana i el primer a Espanya en el qual s'utilitza un rgan obtingut en un centre sense cirurgia cardíaca.

   A més del cor, el dispositiu de donació en asistolia controlada que es va engegar en l'Hospital Universitari Doctor Peset va permetre extraure altres rgans (renyons i pulmó) i teixits (crnies).

   Per a a es van mobilitzar entre 90 i 100 professionals de diferents especialitats i estaments tant sanitaris com no sanitaris que es van encarregar que tant l'extracció com el seu posterior implant es realitzara sense problemes.

   "Cal destacar la immensa generositat de la família en un moment molt dur per a tots, ja que ha perms salvar vides i millorar la qualitat de vida de persones que estaven en una situació crítica", ha assegurat Rafa Zaragoza.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià