El Congrés debat hui si tramita la llei del PSOE per a abolir la prostitució o el text de CUP per a regularitzar-la

Publicado: jueves, 29 septiembre 2022 10:01

   Unides Podem votar dividit de nou: Podem ha decidit rebutjar l'esmena catalana i En Comú encara no ha definit la seua posició

   MADRID, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El Ple del Congrés debat aquest dijous l'esmena a la totalitat presentada per CUP a la proposició de llei del PSOE per a abolir la prostitució, en la qual arreplega, en un text alternatiu, la regularització del treball sexual.

   Només CUP va presentar finalment una esmena a la totalitat a aquest text, tot i que els socialistes no convenceran la majoria dels seus socis del Govern en el Congrés. De fet, ERC, Junts i En Comú es van posicionar en contra de tramitar la llei.

   Aquests últims van votar en aquest cas de manera separada de Podem, que sí va donar suport a la iniciativa. Aquest dijous tornaran a fer-ho, segons fonts parlamentries del grup confederal, i mentre Podem ja ha decidit que rebutjar la proposta de CUP, la seua confluncia catalana no ha definit la seua postura encara.

LA INICIATIVA DEL PSOE

   La iniciativa del PSOE arreplega la modificació de l'article 187 del Codi Penal perqu "castigue de manera general el proxenetisme, sense exigir relació d'explotació".

   Amb aquest canvi, s'imposaria un cstig de presó de 3 a 6 anys i multa de 18 a 24 mesos a qui, mitjanant l'ús de la violncia, intimidació, o abusant d'una situació de superioritat, o de necessitat o de vulnerabilitat de la víctima, determine a una persona a exercir o mantindre's en la prostitució.

   A més, recupera la terceria locativa que pena a aquells que, amb nim de lucre i de manera habitual, cedisquen béns immobles o local per a afavorir l'exercici de la prostitució; i proposa multar els clients de la prostitució amb multa de 12 a 24 mesos, que s'eleva a presó d'1 a 3 anys i multa de 24 a 48 mesos si la persona que presta l'acte sexual és menor.

NOVA DEFINICIÓ DE LA PROSTITUCIÓ

   CUP, per la seua banda, busca modificar totes aquestes mesures i tramitar en el Congrés un text alternatiu que incorpora el treball sexual al Rgim Especial de l'Estatut dels Treballadors.

   La llei dels independentistes catalans inclou una definició per a "delimitar" els conceptes perqu es considere servici sexual al "conjunt de prctiques que es donen en el marc de la prostitució consentida i sense coacció i que estan subjectes a una relació mercantil".

   En l'article, també s'inclou una definició de consentiment en la qual precisa que aquest ha de ser "lliure", "informat", "concret", "reversible" i "lliure de violncia masclista i de coaccions en els termes que defineix la legislació vigent".

   De la mateixa manera, diferncia entre tracta --captació, trasllat, acolliment i explotació de les persones mitjanant la coacció i l'amenaa restringint la seua llibertat--; el treball sexual forat --aquell que s'exerceix sota coacció de qualsevol tipus, fins i tot amb xantatge econmic i de deutes--; i el treball sexual voluntari i autnom --aquell que es realitza amb el consentiment de la persona treballadora sense coacció ni dependncia--.

CANVIS EN EL CODI PENAL I LLEI DEL SÍ ÉS SÍ

   De la mateixa manera, modifica l'article 187 del Codi Penal que, segons explica la formació, en la seua última reforma "confonia el proxenetisme coactiu de la resta del proxenetisme"; així com l'article 11 de la recentment aprovada Llei de Garanties de la Llibertat Sexual, coneguda com a Llei 'només sí és sí', perqu no es considere illícita la publicitat de la prostitució.

   Finalment, el text arreplega un programa per a ajudar aquelles dones que "desitgen deixar el treball sexual" i "no tinguen mitjans per a fer-ho". En aquest sentit, la CUP proposa dos vies: una regularització extraordinria per a els qui exercisquen la prostitució i estiguen en situació administrativa irregular i l'engegada d'un programa de renda bsica que assegure que aquestes dones poden canviar de nínxol laboral "amb un coixí econmic que els permeta el trnsit".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià