El Congrés, inclòs el PP, rebutja la llei de Vox per a il·legalitzar partits independentistes

El diputat del PP Manuel Cobo Vega intervé durant una sessió plenària, al Congrés dels Diputats, a 20 de febrer del 2024, a Madrid (Espanya)
Eduardo Parra - Europa Press
Publicado: martes, 20 febrero 2024 18:54

   ERC diu que, d'aplicar-se, Vox seria "la primera víctima" i Bildu recalca que l'independentisme va créixer després d'actuar contra Batasuna

    MADRID, 20 Feb. (EUROPA PRESS) -

   Els diferents grups parlamentaris del Congrés han rebutjat aquest dimarts la presa en consideració d'una proposició de llei de Vox para, entre altres coses, il·legalitzar als partits independentistes. També el PP ha avançat el seu vot en contra perquè, en paraules del seu diputat Manuel Cobo, "il·legalitzar" a aquestes formacions per "el mero fet de ser-ho" va en contra de la Constitució i de la doctrina del Tribunal Constitucional.

   El diputat de Vox Carlos Flores Juberías ha sigut l'encarregat de defendre una iniciativa que també persegueix castigar l'ús de símbols separatistes, prohibir els referends amb finalitats contràries a la unitat del país, recuperar el delicte de sedició i augmentar el càstig per contactes amb potències estrangeres per a danyar a Espanya.

   Les formacions independentistes han coincidit a recalcar a Vox que ja ha quedat demostrat que les il·legalitzacions de partits, lluny d'acabar amb els seus votants, provoquen just l'efecte contrari.

L'EFECTE CONTRARI

   En aquest context, la diputada de Bildu Marije Fullaondo, que va ser dirigent de la il·legalitzada Batasuna, ha posat com a exemple el que va passar amb la seua organització: "Mai podran fer desaparéixer l'independentisme. Les idees i els sentiments no es poden empresonar. Van intentar acabar amb nosaltres, ens van il·legalitzar, ens van colpejar i vam caure, però ens alcem, eixim reforçats i no hem deixat de créixer", ha emfatitzat.

   En la mateixa línia s'ha expressat Francesc-Marc Álvaro, d'ERC, qui ha enlletgit a Vox que defenga "ocurrències" per a tornar a "un món anterior a la Transició" i ha lliscat que, d'aprovar-se la iniciativa, potser les seues "primeres víctimes" serien els membres de la formació de Santiago Abascal. "La gent vota, no se'ns pot eliminar del mapa no se'ns pot destruir amb una llei", ha postil·lat.

   "Això és un dejà vu", s'ha queixat, per la seua banda, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, qui ha resumit la posició del seu grup davant la proposta de Vox amb un "no rotund". Cap diputat de Junts ha intervingut en el debat.

    Tant des de Sumar com des del PSOE i el PP han recriminat a Vox que plantege un text contrari a l'esperit de la Constitució i la jurisprudència constitucional perquè, entre altres coses, la seua aplicació acabaria amb el pluralisme polític. També li han tirat en cara que faça una "lectura interessada" de la Carta Magna obviant aquells aspectes que no li agraden.

"LA SEUA NACIÓ, LA SEUA FE I LA SEUA CARTERA"

   "No hi ha presons per a tot el que no els agrada, almenys en democràcia", ha comentat la portaveu adjunta de Sumar, Aína Vidal, per a qui el "concepte de nació" de Vox, "passa per damunt del Dret". "Per a vostés la nació és la seua fe i la seua cartera", ha reblat.

   "La seua idea d'Espanya és monolítica, la imatge que tenen ha de ser una concentració en la Plaça d'Orient i s'obliden dels espanyols", ha dit el socialista Alejandro Soler, qui ha coincidisc amb Cobo a retraure a Vox que es quede només amb la "unitat d'Espanya" que consagra el mentre obvia "el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles".

   Encara que ha reconegut que el PP sí comparteix amb Vox "el fons" de propostes com la de recuperar els delictes de sedició i malversació i de convocatòria de referends il·legals, Cobo ha avançat el seu vot en contra de la iniciativa.

   EL PP, L'AMNISTIA I EL SÒL DEL PSdG

   "És el que vostés volen per a seguir dient que només vostés defenen la nació espanyola", ha lliscat, deixat clar també el seu rebuig al fet que es pene amb càstigs majors "als espanyols nacionalitzats que als d'origen".

   Així mateix, setmanes després que el PP plantejara en el seu text alternatiu a la Llei d'Amnistia promoure la dissolució de partits que promoguen referends il·legals o declaracions d'independència, Cobo ha recordat a Vox que "il·legalitzar als partits independentistes pel mero fet de ser-ho, va en contra de la Constitució i la doctrina del Tribunal Constitucional".

   D'altra banda, el diputat socialista també ha aprofitat per a retraure al PP que ja "no veja delictes de terrorisme on abans els veien" ni aprecien ara "problemes en els indults o l'amnistia", malgrat haver tret gent al carrer per a defendre "exactament el contrari".

   Cobo ha replicat fent referència a l'afonament del PSOE en les eleccions gallegues. "Pedro Sánchez ha destrossat el sòl del PSOE però encara li queden plantes cap avall, fins a arribar on la senyora (Yolanda) Díaz, il·lustre gallega, que ha passat de la marea al subsòl. Als dos partits del Govern Espanya, els gallecs els han dit, potser els sone la frase, colorín acolorit", ha soltat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià