Novaterra proposa als partits polítics 50 mesures contra l'"autisme tradicional" davant de l'exclusió social

Presentación de Manfiesto de Novaterra con 50 medidas contra exclusión social
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 5 marzo 2015 16:09

Reclama participar en un Pla Autonòmic de Lluita contra la Marginació i l'Exclusió Social que siga liderat per la Generalitat

VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)

   La Fundació Novaterra, composta per 18 entitats, ha elaborat una proposta de fins a 50 mesures contra la pobresa i l'exclusió social que portaran a tots els partits polítics amb l'objectiu que es comprometen a defensar-les en els seus programes amb vista a les eleccions autonòmiques i municipals, i traure'ls així del seu "autisme tradicional" davant d'esta xacra, que s'ha vist agreujada amb la crisi.

   El manifest amb el mig centenar mesures ha estat presentat este dijous pel president de la Fundació Novaterra, Francisco Cobacho, i el vicepresident Francesc de Paula Pons, els qui han alertat del "problema estructural" que viu la Comunitat Valenciana, on el nivell d'exclusió social està "tres punts per damunt de la mitjana nacional".

   En este sentit, Pons ha advertit que "1,6 milions de valencians estan en risc d'exclusió social", o el que és el mateix, 3 de cada 10 valencians". Des del 2009, ha explicat, "més de 271.000 persones que s'han incorporat al llindar de la pobresa, fet que suposa un creixement del 5,2%. Així, la Valenciana és "la cinquena regió espanyola on més creix i, en termes absoluts, la que més exclusió social té d'Espanya".

   Al voltant de mig milió de llars valencians (26%) estan afectats per processos d'exclusió "i el que més preocupant -ha recalcat Pons- és la meitat de les llars afectats estan en exclusió severa". En este sentit, ha lamentat que "tenir fills s'ha convertit en risc per a pobresa". En concret, "el 26,9% de xiquets valencians estan en risc de pobresa i el 9,7% patix una privació de material molt severa", ha alertat.

   Per a fer front a esta situació, Novaterra planteja una sèrie de punts en els quals es compromet a treballar mà a mà al costat de governants i empresariat. "No sol exigim el que han de fer altres sinó que és una tasca que asumim tots, també la societat civil", ha assenyalat Cobacho, qui ha posat èmfasi en la necessitat que es tinga en compte l'experiència i la visió de les entitats socials, del 'tercer sector'.

   Entre els seus plantejaments, el manifest reclama una major inversió en el social. Exigix per exemple una revisió de beques de menjador escolar, "la millor forma de reduir la fam en molts nens valencians". Proposa també la posada en marxa d'un 'Pla Autonòmic de Lluita contra la Marginació i l'Exclusió Social' que "liderat per la Generalitat però on estiguem també el Tercer Sector", ha puntualitzat.

   Alhora, posa de manifest l'"enorme poder que té a les seues mans l'Administració pública per la seua capacitat de contractació", que segons calculen ronda el 15% del PIB, pel que demanden "que s'incloguen en tots els plecs de contractació pública mesures socials" així com a mesures de reserva de places que permeten contractar amb centres de feina, empreses socials, etc.

"LES ELECCIONS HAN DE DER UN PUNT I A PART"

   "Pensem que les eleccions de maig no poden ser un punt i seguit, han de ser un punt i a part i que les coses canvie". "Qui guanye està obligat a recuperar la cohesió social de la societat valenciana, és la seua principal tasca", ha subratllat Cobacho.

   "La situació ara mateix és sagnant i insostenible per a massa persones" ha lamentat el president de Novaterra. D'esta manera, ha advertit que la "fractura social que existix a la societat valenciana a més d'injusta i desestabilitzadora és un enorme risc per a la societat democràtica".

   Cobacho ha anomenat així a l'"acció concertada entre la iniciativa social i la iniciativa pública" i ha cridat a sumar-se al manifest a tots aquells que vullguen col·laborar.

   Segons la seua opinió, ara mateix "es pot fer de la necessitat virtut", pel que ha confiat que algú amb "la mínima intel·ligència per a adonar-se de la situació i del repte que hi ha per davant considerarà interessant escoltar propostes" com estes. A partir de demà es dirigiran als partits polítics per a traslladar-los les 50 mesures.

   En qualsevol cas, ha assegurat que des de Novaterra continuaran "en la lluita per a eliminar este autisme tradicional" que hi ha davant de l'exclusió social. "Ho reclama el sofriment de tantes persones sense horitzó", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià