El dret a l'avortament deriva en disputa política a la cimera del G7

El president de França, Emmanuel Macron, i la primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni
Europa Press/Contacto/Presidenza Del Consiglio/G7
Publicado: viernes, 14 junio 2024 18:17

   Meloni evita la inclusió explícita del terme "avortament" i Macron ho lamenta

   MADRID, 14 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La possible inclusió del dret a l'avortament en el text final de conclusions de la cimera de líders del G7 ha acabat per ser el major punt de desencontre d'un fòrum que, en línies generals, ha servit per a marcar posicions comunes en qüestions geopolítiques clau com la guerra a Ucraïna.

   Els primers esborranys sí incloïen una al·lusió explícita, que finalment s'ha quedat fora, aparentment pels recels del Govern de Giorgia Meloni, amfitriona de la cita. La primera ministra no oculta les seues posicions conservadores i, de fet, baix el seu mandat s'ha aprovat una reforma perquè els grups antiavortistes puguen accedir a les clíniques.

   El Govern italià ha intentat restar importància al suposat desencontre en el G7, remontant-se a la declaració subscrita l'any passat a Hiroshima (Japó) i en la qual s'esmenta que les dones han de tenir "accés a l'avortament" i a una atenció posterior de manera "segura i legal".

   La "polèmica" és "enganyosa" segons el parer de Meloni, que ha intentat negar que demanara un "pas arrere" en esta matèria i ha cridat en canvi a no ser "innecessàriament repetitius" en el comunicat final, tenint en compte que pot haver-hi coses ja pactades en cims previs.

   Meloni ha anat més enllà demanant que no es faça "campanya" en este tipus de fòrums, en una al·lusió vetlada al president de França, Emmanuel Macron, que públicament ha lamentat que el text no incloga el terme "avorte" i reconeguera que el seu Govern i el d'Itàlia tenen diferents "sensibilitats".

   "França ha integrat el dret de les dones a avortar, la llibertat de disposar del seu propi cos, a la Constitució", ha dit el mandatari gal, que aspira al fet que este dret quede també consagrat a nivell de la Unió Europea.

EL PAPER DE BIDEN

   L'avortament està anomenat a ser també un dels grans temes de la campanya electoral a Estats Units. De fet, el president norteamericà, Joe Biden, va llançar el dijous un nou al·legat en favor de la "llibertat reproductiva" després d'una resolució del Tribunal Suprem que autoritza la distribució d'una píndola avortiva.

   Biden ha deixat fóra el tema de la seua reunió bilateral amb Meloni, però l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha negat que les discussions en el si del G7 puguen d'alguna forma "canviar" les posicions de Washington. Així mateix, fonts de la Casa Blanca han apuntat este divendres que les conclusions finals s'adopten per "consens" i s'han remontat també al text subscrit a Hiroshima.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià