Eduard Mira, Anaven L. Llop i José Mª Muñoz Quirós guanyen els Premis Literaris València 2009 de la IAM

Actualizado: miércoles, 30 septiembre 2009 17:57

VALÈNCIA, 30 Sep. (EUROPA PRESS) -

Eduard Mira, Anaven L. Llop i José Mª Muñoz Quirós han resultat guanyadors dels Premis Literaris València 2009 en les categories de Narrativa en valencià, Poesia en valencià i Poesia en castellà, respectivament, que convoca la Diputació de València a través de la Institució Alfons El Magnànim (IAM), han informat hui fonts de la corporació provincial.

Al voltant de 180 obres s'han disputat els guardons de Literatura de la Diputació de València, en les tres modalitats convocades enugany. Els portaveus dels jurats han coincidit en assenyalar la qualitat de les obres presentades.

El jurat del Premi Alfons el Magnànim València de Narrativa en valencià 2009, compost per Artur Ahuir, Ángel Calpe, Joan Carles Girbés, José Enrique Ruiz Doménech i Luis Racionero, ha seleccionat per àmplia majoria la novel·la 'La confraria', d'Eduard Mira.

Esta modalitat està premiada amb 30.000 euros i una escultura de Ramón de Soto. La Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València publicarà una primera edició de fins a 5.000 exemplars de l'obra premiada en l'editorial Bromera, preferentment en els 10 mesos següents a la decisió del jurat.

El portaveu del jurat, Luis Racionero, ha destacat que la de Mira és una novel·la coral, rotunda, una novel·la riu on, mitjançant les vivències d'un personatge valencià del segle XV es configura un retaule de l'època amb una barreja i un equilibri molt difícils, i presenta amb erudició les històries de moltíssims personatges que viuen este moment d'absolut esplendor de la Corona de Aragón.

'La Confraria', d'Eduard Mira, mostra al llarg de gairebé mil pàgines mecanografiades, una de les èpoques més brillants de la Corona de Aragón, en un recorregut exterior de València a Nàpols i Flandes, més una intriga interior entre les societats secretes de l'època, dedicades fins i tot a conspirar contra el mateix rei Alfons el Magnànim", ha manifestat Racioner.

El Premi Alfons el Magnànim-València de Poesia en castellà 2009 inclou una dotació econòmica de 15.000 euros i l'escultura de Ramón de Soto. L'obra guanyadora, 'La mirada del frío', de José Mª Muñoz Quirós serà editada per Hiperion.

Antonio Hernández, president de l'Associació Andalusa de Crítics Literaris; Jesús Munárriz, director d'Hiperion; Gonzalo Santonja, director de l'Institut Castellano Aragonés de la Lengua, Antonio Porpetta i Jaime Siles han valorat les obres de Poesia en castellà.

El portaveu del jurat, Jaime Siles, ha situat el poemari guanyador d'ací a l'"estètica del sublim". "Els seus versos són molt controlats, de gran rigor formal en els que el text seguix la seua pròpia exigència. Estem davant d'un llibre de gran maduresa on destaca l'ús de l'encavalcament que trenca el vers i dóna fluïdesa anímica i psicològica", ha afirmat.

En 'La mirada del frío', "els paisatges són gairebé tots castellans i la persona poemàtica també", ha comentat el portaveu de la comissió avaluadora.

El Premi Alfons el Magnànim València de Poesia en valencià 2009, atorgat a Anaven Llop per 'Crònica de Calàbria', es publicarà en Bromera. L'autor rebrà un premi econòmic de 15.000 euros i l'escultura de Ramón de Soto.

El jurat d'esta modalitat compost per Josep Palomero, Carles Duarte, Josep Fluixà i Josep Ballester, ha distingit l'obra de Llop per majoria.

POESIA DE L'EXPERIÈNCIA

El portaveu del jurat, Josep Ballester, ha destacat que Crònica de Calàbria "és un llibre que podria situar-se dins de la poesia de l'experiència, una visió escèptica sobre la ciutat en general i sobre algunes ciutats italianes en particular".

Per la seua banda, el director de la IAM, Ricard Bellveser, ha considerat que l'altura dels premiats dóna bona compte del "nivell i qualitat" que estan aconseguint aquests guardons, que compta a més amb un jurat "excepcional", ha declarat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià