Educació proposa el dilluns 9 de setembre com a data d'inici del curs escolar 2024-2025

Educació proposa el dilluns 9 de setembre com a data d'inici del curs escolar 2024-2025
GVA
Publicado: martes, 21 mayo 2024 18:42

   VALÈNCIA, 21 May. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació, a través de la Direcció general de Centres Docents, ha proposat en la taula sectorial, taula de pares i taula d'alumnes que el pròxim curs escolar 2024-2025 comence el dilluns 9 de setembre en les etapes d'Infantil, Primària, ESO, Batxillerat i Formació Professional, tant en FP Grau Bàsic (FPB) com en les titulacions de Grau Mitjà i Superior.

   Pel seu costat, l'últim dia lectiu del curs serà el 18 de juny del 2025 en Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i FP Grau Bàsic i titulacions de grau Mitjà i Superior, mentre que els programes formatius de qualificació bàsica i FP de segona oportunitat començaran el curs l'11 de setembre i finalitzaran el 18 de juny, segons ha detallat el departament de Campanar en un comunicat.

   Quant a la Formació de Persones Adultes, les classes començaran el 16 de setembre del 2024 i finalitzaran el 13 de juny del 2025. Per la seua banda, en Ensenyaments Artístics de Música i Dansa, elementals i professionals, Ensenyaments Professionals d'Arts Plàstiques i Disseny i Ensenyaments Esportius de Règim Especial, començaran el 16 de setembre del 2024 i finalitzaran el 13 de juny del 2025. Mentre, per a les Escoles Oficials d'Idiomes, el curs començarà el 24 de setembre del 2024 i finalitzarà el 18 de juny del 2025.

   El director general de Centres Docents, Jorge Cabo, ha indicat que, d'aquesta manera, el pròxim curs els centres educatius d'Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat de la Comunitat Valenciana "tindran 179 dies lectius enfront dels 180 del curs actual, després de la petició dels sindicats".

   En aquest sentit, cap ha destacat que des de la Conselleria "s'han escoltat les demandes dels pares, els qui sol·licitaven acabar abans les classes per la calor i perquè no coincidira amb les festes de Sant Joan".

VACANCES

   Respecte als períodes no lectius durant el curs 24/25, comprenen les vacances de Nadal, que seran des del 23 de desembre del 2024 al 6 de gener del 2025, tots dos inclusivament; i les vacances de Pasqua, que engloben des del 17 al 28 d'abril del 2025, tots dos inclusivament.

   Així mateix, durant aquest curs escolar no seran lectius els dies festius 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana; 1 de novembre, Festa de Tots els Santos; 6 de desembre, Dia de la Constitució; 25 de desembre, Dia de la Nativitat del senyor; 19 de març, Dia de San José; 18 d'abril, Divendres Sant; i 1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors.

   A més, els ajuntaments podran proposar com no lectius fins a un màxim de tres dies, d'acord amb el procediment disposat en l'article cinquè de l'Ordre d'11 de juny del 1998, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, que estableix els criteris generals pels quals s'ha de regir el calendari escolar per a tots els centres docents que imparteixen ensenyaments d'Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria, FP, Batxillerat, Ensenyaments Artístics i Ensenyaments d'Idiomes.

   En qualsevol cas, la Direcció general de Centres Docents podrà autoritzar, per a un centre o una localitat, un calendari escolar diferent de l'establit quan concórreguen "circumstàncies excepcionals", d'acord amb el procediment establit en l'article novè de la citada ordre.

TEMPS PER A PREPARAR L'ARRENCADA DE CLASSES

    Durant la taula de sindicats, el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) havia demanat que, com a mínim, l'arrencada siga el 9 de setembre i, d'aquesta manera, tenir almenys una setmana completa per a preparar el començament del curs.

   A més, sobre el calendari escolar, STEPV ha tornat a posar damunt la taula la possibilitat de modificar-ho perquè present "un caràcter més racional i pedagògic".

    En aquesta línia, ha preguntat per l'estudi del calendari escolar a l'estil del de Cantàbria, ja que en l'última mesa la Conselleria va informar que passaria la proposta del sindicat docent a les famílies perquè pots #estudiar amb més deteniment.

   L'administració ha contestat --segons afirma l'organització sindical en un comunicat-- que les associacions de famílies no es tanquen al seu estudi per a pròxims cursos, però que el debat ha de passar ara necessàriament pel Consell Escolar Valencià.

    Per la seua banda, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) El sindicat CSIF ha traslladat avui a Conselleria d'Educació, en la reunió de Mesa Sectorial, la necessitat de planificar el pròxim curs amb els mitjans necessaris per a garantir que els centres compten amb les plantilles i recursos adequats. En aquest sentit recolza l'inici el 16 de setembre. La central sindical també ha demanat un curs que no excedisca dels 175 dies lectius establits per normativa.

   La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha recordat a la Conselleria la importància dels dies inicials de setembre, ja que en ells el personal docent i els equips directius de centres preparen tots els detalls del curs que comença aquest mes. Per aquest motiu, advoca per la data del 16 de setembre.

   L'entitat emfatitza també "la importància d'organitzar bé aquest inici, tant des del punt de vista estructural i normatiu com per a tancar plantilles amb la cobertura de vacants i baixes, de manera que no hi haja aules sense docents".

   En aquest aspecte, remarca la rellevància de disposar de personal administratiu i de comptar amb els mitjans necessaris per a utilitzar els sistemes telemàtics.

   CSIF també ha traslladat la importància dels 175 dies lectius i ha recalcat, referent a això, els canvis normatius i de mètode didàctic basat en competències, resultats i situacions d'aprenentatge.

   Des d'ANPE, la proposta ha sigut que s'inicie el curs el 16 de setembre i finalitze el 19 de juny i ha exigit novament a la Conselleria que, "ja que el professorat compleix amb la seua responsabilitat de començar les classes amb el curs organitzat, es responsabilitze que tots els centres compten amb les condicions òptimes per a arrancar el curs amb normalitat".

    Per això, --afigen-- és necessari que, a l'inici del curs acadèmic, tots compten amb la plantilla completa de personal docent i no docent, tinguen les infraestructures en condicions òptimes, climatització adequada i es reduïsca al mínim la burocràcia per a poder dur a terme les tasques docents amb la màxima dedicació.

    A més, ANPE ha sol·licitat que els ajuntaments complisquen amb el termini establit per Conselleria per a sol·licitar l'autorització dels dies festius locals perquè tota la comunitat educativa puga planificar-se amb temps suficient.

    La Conselleria ha recordat que els Consells escolars municipals tenen de termini per a establir els tres dies festius locals fins al de 20 juliol, conforme marca l'Ordre de l'11 de juny del 1998. ANPE ha tornat a reclamar una nova ordre de calendari escolar i jornada que responga a les necessitats actuals dels centres.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià