Els accidents de trànsit es cobren 3.600 vides al dia i provoquen pèrdues econòmiques de fins al 3% del PIB

Inauguración De Las Jornadas Internacionales De Precovir
VIU
Actualizado: jueves, 24 noviembre 2011 16:51

VALÈNCIA, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -

Els accidents de trànsit suposen anualment 1,3 milions de morts en el món, fet que suposa al voltant de 3.600 morts diaris, i les pèrdues derivades per a víctimes, famílies i el mateix Estat suposen en molts Estats entre l'1 i el 3% del seu producte interior brut (PIB).

Estes són algunes de les dades divulgades este dijous en el marc de l'IV Congrés Internacional de Prevenció de Risc en els Comportaments Vials (Precovir) 2011 que se celebra a València fins al dissabte i en què participen la Universitat Internacional Valenciana (VIU) i la Universitat de València.

En la primera jornada, els ponents han posat de manifest que els accidents de trànsit constituïxen la principal causa de mortalitat entre els joves de 15 a 29 anys. Tot i això, segons ha ressaltat el rector de la VIU, Juan Manuel Badenas, tot i estes dades, tan sols el 15% dels països tenen una legislació "apropiada" que s'ocupi dels riscos fonamentals: l'excés de velocitat, el consum d'alcohol i drogues, la no utilització del casc i el cinturó, i l'absència de sistemes de retenció per a xiquets.

Alhora, esta important cita que reunix a destacats especialistes en matèria de seguretat vital tant d'Espanya com de l'estranger ha advertit sobre la important repercussió econòmica de la sinistralitat a la carretera. De fet, en gran part dels països les pèrdues econòmiques se situen entre l'1 i el 3% del PIB.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que si no s'adopten mesures correctores en 2020 els accidents de trànsit causaran la mort de prop d'1,9 milions de persones, i en 2030 de 2,4 milions, de manera que passarà de ser la novena a la cinquena causa mundial de defunció.

Per esta raó, els experts han insistit en la necessitat de posar en marxa mesures de prevenció i a incrementar els controls a les persones que acudeixen a renovar el seu permís en els Centres de Reconeixement de Conductors, tenint en compte que es tracta d'una qüestió "de salut pública".

260.000 XIQUETS MOREN A L'ANY

Els experts han recalcat que esta prevenció és especialment necessària tenint en compte que un total de 260.000 xiquets moren a l'any en accidents de trànsit, una xifra que podria reduir-se fins a en un 80% amb l'ús correcte dels sistemes de retenció per a menors.

Alhora, els sinistres vials provoquen traumatismes a 50 milions de persones anualment, 137.000 diaris, dels quals un 10% es convertixen en grans dependents.

VIANANTS, CICLISTES I MOTOCICLISTES

Més del 90% dels morts i ferits ocorren en països d'ingressos mitjans i baixos, on circulen només el 48% dels vehicles matriculats i la meitat dels morts es produeixen entre els usuaris més vulnerables, com vianants, ciclistes i motociclistes.

En este sentit, l'ús del casc pot reduir el risc de mort en gairebé un 40% i els traumatismes greus en més del 70%, i usar el cinturó de seguretat pot disminuir en un 40 o 50% el risc de de mort entre els passatgers dels seients davanters d'un vehicle.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià