Publicado 24/05/2022 18:42

Espanya va registrar 211 agressions sexuals grupals entre 2016 i 2020, amb un pic en 2019, segons Feminicidio.net

Archivo - Arxiu - Manifestació contra la sentència de 'La Manada'
EUROPA PRESS -ARCHIVO

   La Comunitat Valenciana es la tercera autonomia amb més casos registrats d'aquest tipus de violència, amb 35 (16,6%)

   MADRID, 24 maig (EUROPA PRESS) -

   Entre 2016 i 2020, a Espanya es van registrar 211 agressions sexuals grupals, segons un estudi dut a terme per GeoViolenciaSexual, de l'Observatori de Feminicidio.net, de les quals el 16,6% es van produir a la Comunitat Valenciana, amb 35 casos d'aquest tipus de violència registrats.

   Tal com apunta l'entitat, aquestes xifres estan en contínua actualització i a falta d'incloure les dades corresponents a l'any passat i a aquest que, segons es desenvolupen els esdeveniments, podrien incloure els casos registrats en les últimes setmanes a Almeria i Castelló.

   A les denunciants d'aquestes presumptes violacions grupals feia referència, aquest dimarts, la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Abans, Rodríguez ha assegurat haver assistit "amb horror" com en els últims dies "augmentaven les 'manadas'" que "agredeixen sexualment a dones adolescents amb violacions múltiples".

   Segons l'estudi de Feminicidio.net, arreplegat per Europa Press, l'última actualització de dades determina que el pic en aquestes d'agressions es va produir en 2019, amb el registre de 86 delictes d'aquest tipus. En 2018, segon any analitzat amb més successos d'aquest tipus, al voltant de 65.

   Les expertes que han realitzat aquest treball destaquen que en tots dos anys l'atenció mediàtica a les agressions sexuals mediàtiques va ser superior a la que s'havia viscut anteriorment, ja que va ser el període en el qual es va celebrar el juí pel cas de 'La Manada' de Pamplona, encara que l'agressió es va produir en 2016. Eixe any, es van comptabilitzar 20 agressions sexuals grupals, mentre que en 2017 es van registrar 13.

   De la mateixa manera, apunten que, dels 211 casos coneguts s'han registrat 83 víctimes menors d'edat i, almenys, 171 agressors menors d'edat.

   El document també assenyala que són tres les comunitats autònomes que destaquen amb el major nombre de casos en els anys analitzats. A Andalusia s'han conegut 38 agressions sexuals múltiples entre 2016 i 2020 (el 18% dels casos documentats); li segueixen, amb 37 casos, Catalunya (el 17,5%) i, amb 35, la Comunitat Valenciana (el 16,6%).

   Només en aquestes tres comunitats es concentren més de la meitat dels casos de la base de dades (110 dels 211, el 52,1%), expliquen les autores del treball.

   Quant a la relació dels agressors amb les seues víctimes en aquests casos, Feminicidio.net adverteix que la majoria de les agressions, un 56,9% dels 211 casos, aquests delictes van ser perpetrats per grups d'homes desconeguts per les víctimes o que havien conegut eixe mateix dia.

   De la mateixa manera, destaquen que en un 20,9% dels casos es desconeix la relació entre agressors i víctimes; en un 22,3% era algun tipus de conegut, com a company de classe, de pis, de treball o veí; mentre que sis d'aquestes agressions van ser comeses per la parella o ex-parella de la víctima amb amics seus.

   Finalment, l'informe assenyala que, almenys l'11,2% de les agressions (22 dels 211 casos) va ser "pornificada", és a dir, que "consta almenys una gravació o fotografia per part dels agressors".

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista