Especialistes comproven l'estat de l'om centenari de Navaixes, millor arbre d'Espanya 2019

Especialistes analitzen l'estat de l'om centenari de Navaixes, millor arbre d'Espanya 2019
GVA
Publicado: lunes, 27 enero 2020 14:35

CASTELLÓ, 27 Ene. (EUROPA PRESS) -

Un equip d'especialistes del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) ha analitzat l'estat actual de l'om centenari de Navaixes (Castelló), situat en la plaa de la localitat des de l'any 1636 i que va ser triat l'any passat com a millor arbre d'Espanya en el concurs de Boscos Sense Fronteres i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, aquesta anlisi s'emmarca en l'atenció que la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergncia Climtica i Transició Ecolgica presta a l'arbre, que gaudeix actualment de bona salut i vitalitat, encara que la seua estructura s'ha anat deteriorant i requereix un seguiment continuat.

Els experts han emprat un instrumental especialitzat per a elaborar una avaluació dels riscos que li afecten i el resultat de l'avaluació determinar les actuacions futures per part de l'equip d'Arbres Monumentals.

Les primeres actuacions del CIEF en l'om de Navaixes van comenar el 2013 i des del 2017 s'ha realitzat un seguiment exhaustiu amb actuacions peridiques. El principal objectiu dels treballs consisteix a assegurar la conservació de l'arbre amb podes de compensació i evitar el risc de trencament d'alguna de les seues branques.

L'om de Navaixes té 19 metres d'altura i 22 metres de dimetre mxim de copa. Es tracta de l'om més gran de la Comunitat Valenciana amb una estructura ben conformada.

La població d'oms en la Península Ibrica s'ha vist reduda en les últimes dcades entre un 80 i un 90% a causa de la grafiosi, una greu malaltia provocada pel fong Ceratocystis ulmi. La principal via de difusió de la grafiosi són uns xicotets colepters que transporten adherides al seu cos les espores del fong dels arbres atacats als sans.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià