La família de Teófilo del Valle es querella contra els responsables de la seua mort per crims contra la humanitat

Rueda de premsa per a donar a conèixer la querella presentada a Elda  per la família d'un treballador abatut en aquest població el 1976 per la Policia Armada durant mobilitzacions laborals.
CEAQUA
Publicado: jueves, 18 abril 2024 18:05

   VALÈNCIA, 18 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La família de Teófilo del Valle, un treballador mort a Elda al febrer del 1976 per trets de la Policia Armada durant mobilitzacions laborals, ha presentat aquest dijous als jutjats d'aquesta localitat una querella per aquest mort que considera un crim contra la humanitat vinculat al franquisme.

    "La interposició d'aquesta querella és una oportunitat més perquè es comence a revertir un model d'impunitat" i per a instar a incoar "les corresponents diligències d'investigació penal" sobre aquest fet, ha afirmat Jacinto Lara, advocat de la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (CEAQUA), entitat que recolza als afins de Del Valle en aquest procés.

    Lara ha participat en la roda de premsa oferida a Elda per a donar a conèixer aquesta querella i en la qual han participat el germà del mort, José Antonio del Valle; Aràdia Ruiz, advocada d'aquest últim en el tràmit de la demanda; el guionista i director del documental que fet sobre Teófilo del Valle, Manuel de Juan, i la periodista i activista Llum Quiñonero.

    Els fets denunciats es van produir "en el context de les dures repressions policials patides pels treballadors del sector del calçat alacantí durant les mobilitzacions de febrer de 1976" en les quals "reclamaven millores en el seu conveni col·lectiu", ha precisat CEAQUA. Així mateix, ha exposat que la defunció de Teófilo del Valle "va ser la primera mort violenta per les forces de l'ordre públic després de la presa de possessió de la prefectura de l'Estat de Joan Carles I".

    L'entitat ha afegit que aquesta querella se sumisca a les més de cent presentades a Espanya "exigint la investigació judicial de crims franquistes, constitutius de crims contra la humanitat, que fins avui continuen impunes".

    La denúncia, presentada per José Antonio del Valle, es planteja contra els autors i responsables de la mort del seu germà "en un acte de persecució política" cap a "els qui lluitaven a favor dels drets humans i les llibertats".

    Així, s'emet, com ha afirmat Aràdia Ruiz, contra el policia armat "autor dels trets", la "cadena de comandament" superior a aquest agent, i el governador civil d'Alacant i "autoritat superior de la Policia Armada en el moment dels fets, Benito Sáez.

    "És una querella que s'interposa per crims de lesa humanitat, en concurs real, amb un delicte d'assassinat" produït "per la dictadura del règim militar", ha declarat l'advocada, que ha subratllat que la denúncia "tracta de rebatre tots els arguments per a intentar arxivar-la".

    La família de Teófilo del Valle, segons el seu germà, no va poder intervenir com a acusació particular ni va tenir "opció de defensa" en el procés obert per la seua mort atès que va anar un judici militar. En la roda de premsa s'ha exposat que la sentència que va dictar el tribunal militar va absoldre a l'autor dels trets amb l'eximente de "compliment de l'haver de" i que aquesta "no va ser comunicada en cap moment a la família ni tampoc va ser publicada".

   "La querella es presenta perquè el que s'intenta és que es faça justícia en alguna cosa que va passar fa 48 anys. Es va fer un judici, però jo m'he assabentat de totes les circumstàncies de l'homicidi o assassinat de Teófilo gràcies a la investigació que va fer Manuel de Juan intentant cercar la veritat i gràcies a que es va poder demanar els arxius d'aquest època", ha assegurat Antonio del Valle, que ha indicat que així va saber "exactament com va morir" el seu germà.

    "Fins a aquest moment el que sabia és que havia mort en una manifestació corrent. La veritat no es coneixia. Es va celebrar el judici, els meus pares van intentar posar un advocat perquè defensara els interessos familiars però no es va acceptar. En cap moment vam saber la data del judici ni la resolució. Absolutament gens", ha relatat.

"NO VA HAVER-HI JUSTÍCIA DE CAP TIPUS"

   Així mateix, Del Valle ha dit que després de veure les actes i la resolució d'aquella sessió "t'adones que tot va ser una pantomima" ja que "no va haver-hi justícia de cap tipus i la família va quedar totalment indefensa". "El que es va intentar és tapar-ho tot", ha censurat, alhora que ha considerat "un consol" "saber exactament com va morir" el seu familiar i ha dit que ara intenta "que allò no quede impune".

   Manuel de Juan ha comentat que les proves del que va passar "s'han mantingut intactes gràcies a la tenacitat del jutge d'institució que va aconseguir fer fotografia del lloc, localitzar els sis casquillos --de bala--, el lloc on van disparar els policies, localitzar els impactes i fotografiar els impactes darrere del cos". "Li van portar a la condició total que hi havia hagut no un tret a l'aire sinó que va haver-hi un homicidi", ha apuntat.

LLEI DE CONCÒRDIA

   Durant la seua intervenció Jacinto Lara ha al·ludit a la Llei de Concòrdia impulsada pel Govern valencià i ha assenyalat que "potser, si durant els últims deu anys s'hagueren tingut resolucions judicials on els crims franquistes anaren qualificats com a crims contra la humanitat, incoat diligències d'investigació i dictat resolucions conforme al dret internacional, els drets humans i el dret penal internacional" no s'estaria parlant de normes com aqueixa.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià