La Fundació Per Amor a l'Art donarà a Cultura part de la seua col·lecció per a "enriquir el patrimoni valencià"

Archivo - Arxiu - Timm Rautert, Crazy Horse I, 1976. Collecció Per Amor a l'Art (Miguel Garcia Carceles)
TIMM RAUTERT - Archivo
Publicado: martes, 7 febrero 2023 12:46

   L'entitat impulsora de Bombas Gens i la Generalitat perfilen l'acord que permeta que l'IVAM reba el fons

   VALNCIA, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -

   La Fundació Per Amor a l'Art (FPAA) i la Generalitat Valenciana estan treballant en un acord de collaboració que far possible que part de la collecció José Luis Soler Vila --anteriorment denominada collecció Per Amor a l'Art i assessorada des del seu origen per Vicente Todolí-- siga donada a la institució pública i "contribusca a enriquir el patrimoni cultural dels valencians".

   Els equips jurídics estan estudiant "les millors condicions culturals i socials" del possible acord, "en coherncia amb els mandats que regixen els criteris de gestió cultural pública", ha anunciat la fundació en un comunicat.

   Cal recordar que el passat mes de novembre va transcendir que la Conselleria de Cultura i la Fundació per l'Amor a l'Art estan buscant "vies de collaboració" que permeten donar "un nou sentit" al centre cultural Bombas Gens de Valenci. D'aquesta manera, la Generalitat atenia la proposta de l'entitat.

   Ara, després que s'hagen entaulat les converses i s'haja intensificat la comunicació durant les últimes setmanes --amb diverses reunions-- es perfila aquest acord de donació. La previsió és que l'Institut Valenci d'Art Modern (IVAM) reba el fons, han confirmat a Europa Press fonts de la negociació.

   La major part dels fons artístics de la fundació és propietat de José Luis Soler i est cedida a l'entitat. "Fer possible que part d'aquestes obres, de gran valor artístic, es convertisquen en un ben públic suposa enriquir el patrimoni cultural valenci i dona mostra d'una enorme generositat i confiana en la conservació pública d'aquest excepcional fons artístic per part de la Fundació Per Amor a l'Art", subratllen des d'aquesta organització.

   En aquesta línia, asseveren que "la decisió obex a la voluntat compartida de la Fundació i la Conselleria de Cultura de consolidar la generosa tasca de José Luis Soler".

   Per a la vicepresidenta de la Fundació, Susana Lloret, "l'objectiu de la FPAA és fer una important contribució als fons artístics públics que servisca com a llegat de la tasca filantrpica, l'amor per l'art i l'arrelament a Valncia de José Luis Soler".

   "Es tracta de donar continutat a la filosofia de la collecció que, des del seu inici, ha sigut compartir l'art amb totes les persones. Una filosofia que evoluciona en la forma, per no en el fons", postilla.

   L'empresari José Luis Soler, alma mater del projecte al costat de la seua dona Susana Lloret, porta apartat de la vida pública des de 2019 a causa d'una greu malaltia. La Fundació Per Amor a l'Art és un projecte familiar que des de 2017 pretén "ajudar a millorar la societat a través de l'art, la investigació i l'obra social", conclouen.

   D'altra banda, fonts de la Conselleria veuen "molt positiu l'avan de les reunions de treball", ja que suposa "una mostra de generositat i confiana en la conservació pública d'uns fons artístics excepcionals per part de la Fundació per l'Amor a l'Art".

   A més, incideixen en qu el fet que aquests fons puguen arribar a incorporar-se a la Collecció de l'IVAM "l'enriqueix i suposa una garantia indubtable per a la seua conservació i la seua difusió".

PROGRAMACIÓ DE 2023

   També hui, Bombas Gens Centre d'Art ha avanat la seua oferta expositiva per a 2023, que inclou tres grans exposicions monogrfiques de reconeguts artistes nacionals i internacionals: Carlos Bunga, Antoni Miralda i Timm Rautert.

   Els projectes "exploraran temes actuals i urgents, com la relacions humanes amb el món natural o el potencial dels rituals

   collectius per a reforar els sentits de pertinena i comunitat, al mateix temps que revelar l'evolució del cnon fotogrfic en la histria de l'art del segle XX fins a la contemporanetat".

   'Carlos Bunga. Performar la naturaleza', que es podr contemplar del 17 de febrer al 15 d'octubre, és la primera gran exposició antolgica de l'artista Carlos Bunga (Porto, 1976) a Espanya. Comisariada per Sandra Guimarés i amb el suport de l'Ambaixada de Portugal a Madrid/Institut Camés, brinda l'oportunitat d'endinsar-se

   en la "complexa i potica" obra de l'autor, que reflexiona sobre les temporalitats de la naturalesa, els seus refugis i les seues qualitats vives i orgniques.

   Per a a, reuneix d'una selecció d'obres representatives de l'autor que van des dels inicis de la seua carrera fins a l'actualitat, i que inclou dibuix, pintura, collage, vídeo, performance i escultura, algunes de les quals mai han sigut exposades anteriorment. Aquesta mostra, concebuda especialment per a les naus de Bombas Gens, compta, a més, amb obres especialment produdes per a l'exposició, així com amb una pea monumental site-specific igualment plantejada per a l'ocasió.

   'Miralda. Honeymoon: Unclassified' és el títol de la selecció que s'exhibir del 27 d'abril al 26 de novembre. Sandra Guimarés s'encarrega també d'aquesta exposició documental que desvetla per primera vegada els projectes indits que Antoni Miralda va concebre en el marc del seu 'Honeymoon Project'. Aquest treball va ser el resultat de l'enlla matrimonial entre dos monuments histrics: el de Cristóbal Colón, en el port de Barcelona, i l'Esttua de la Llibertat, en la badia de Nova York.

   Ara arriba a Valncia la srie de dibuixos preparatoris originals dels regals de noces i acciones cerimonials no realitzades, així com altres materials documentals que contextualitzen i tracen una cronologia de les fites principals del projecte. Aquesta exposició es planteja amb motiu de l'exhibició del 'Zapato Góndola' (1990-2023) en Bombas Gens: una gran escultura, en forma de sabata i convertida en góndola, que va ser un "regal" de la ciutat de Vencia per a l'Esttua de la Llibertat com a part de la llista de regals per a aquest enlla.

   A propsit de la mostra i la presentació del Zapato Góndola, se celebrar un festeig a la ciutat de Valncia seguit d'una srie d'actes cerimonials oberts al públic.

   Finalment, del 27 d'octubre al 10 d'abril 2024, l'espai cultural proposa 'Timm Rautert y las vidas de la fotografía', organitzada per Bombas Gens i Folkwang-Museumsverein (Essen, Alemanya) amb el comissariat de Thomas Seelig i Sandra Guimarés.

   Es tracta d'una mplia retrospectiva del fotgraf Timm Rautert (Tuchel, 1949) que abasta cinc dcades de la seua producció artística. L'exposició mostra els primers treballs experimentals de Rautert com a alumne d'Otto Steinert, passant per algunes de les seues sries més emblemtiques, collages i treballs recents. Alberga obres pertanyents a la Collecció Per Amor a l'Art, entre

   unes altres. A més, el centre publica en la seua pgina web un llibre digital de Thomas Hirschhorn amb motiu del taller crític ¡Energía = Sí! ¡Calidad = No!

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià