El G7 impulsa una taxa digital per a 2020 i un impost mínim de societats

Publicado 18/7/2019 19:01:46CET

CHANTILLY (FRANÇA), 18 Jul. (EUROPA PRESS) -

Els ministres de Finances del G7, reunits aquest dimecres i dijous en la localitat francesa de Chantilly, han aconseguit un compromís en suport de l'establiment per a finals de l'any 2020 en el si de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) d'un sistema que permeta gravar aquells models de negoci digitals sense presència física en els mercats on realitzen les seues activitats, així com de fixar un nivell mínim impositiu per a les empreses.

En el comunicat emès pel G7 al final de la cimera, els ministres justifiquen el seu acord en la "urgent necessitat" d'abordar els desafiaments fiscals plantejats per la digitalització de l'economia, expressant el seu "total suport" a les solucions plantejades per l'OCDE per a 2020, en línia amb els pactes pels líders del G20.

D'aquesta manera, el G7 recolza el desenvolupament de règims fiscals que permeten gravar les activitats de nous models de negoci, com aquells altament digitalitzats, al marge de la presència física de les companyies en el territori.

En roda de premsa, el ministre francés d'Economia i Finances, Bruno Le Maire i amfitrió de la reunió, va destacar l'enteniment aconseguit amb el seu homòleg nord-americà, el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, per a aconseguir un consens entre el punt de vista d'EUA i el d'Europa. "Hem tingut èxit a aconseguir un compromís. És possible aconseguir un consens en el si de l'OCDE en 2020", va celebrar.

En aquest sentit, el ministre gal va assenyalar que els ministres van coincidir en una sèrie d'aspectes, incloent la necessitat des tindre en compte factors intangibles, així com el grau de digitalització de les empreses o aquells que siguen decidits en el marc de l'OCDE.

No obstant açò, Le Maire va afirmar que l'acord dels ministres del G7 no suposa que França vaja a retirar la taxa 'GAFA', en referència a Google, Apple, Facebook i Amazon, aprovada la setmana passada pel país gal i que gravarà amb un 3% de la xifra de negoci generada en territori francés per grans companyies de servicis digitals, a pesar de les pressions rebudes des dels EUA, que ha obert una investigació sobre aquest tema i amenaça a París amb represàlies en considerar que "apunta injustament cap a les empreses nord-americanes".

D'altra banda, els ministres del G7 van aconseguir un acord en la necessitat de reforçar la "certesa fiscal" mitjançant la limitació de la planificació fiscal.

Així mateix, els representants d'Alemanya, el Canadà, els EUA, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit, van acordar la importància de fixar un nivell mínim de tributació per a les empreses amb l'objectiu que aquest paguen una xifra justa d'impostos.

Referent a açò, Le Maire va explicar que la mesura busca evitar una "competició a la baixa" entre països, impedint el 'dúmping' fiscal i l'evasió d'impostos.

colaboracio