Publicado 30/07/2021 10:24CET

La Guàrdia Civil allibera a cinc dones i deté 10 persones que explotaven a víctimes sud-americanes

La Guàrdia Civil deté 10 persones que explotaven sexualment a dones procedents de Sud-amèrica i allibera a 5 dones
GUARDIA CIVIL

   MADRID, 30 jul. (EUROPA PRESS) -

   La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització que es dedicava a explotar sexualment a dones a les quals captava a Sud-amèrica, en el marc de l'operació 'Chaco', en la qual els agents han alliberat a cinc dones víctimes de tracta i han detingut deu persones, cinc homes i cinc dones.

   En l'operació, que es dona a conéixer aquest divendres, quan se celebra el Dia Mundial contra la Tracta, una desena de persones han sigut detingudes, --quatre de nacionalitat dominicana, tres veneçolanes, dos espanyoles i una colombiana-- a les províncies de La Corunya, Toledo i Alacant.

   La Guàrdia Civil informa que aquestes persones integraven l'organització delictiva en la qual realitzaven tasques de captació, trasllat i control de les víctimes. En total van arribar a explotar a més de 30 víctimes a les quals enganyaven aprofitant-se de la seua situació de necessitat i vulnerabilitat en els seus països d'origen.

   Les víctimes estaven obligades a pagar elevats deutes i eren amenaçades amb fer mal als seus familiars en els països d'origen si no accedien a l'imposat pels tractants. A més, eren obligades a consumir substancies estupefaents, mitjançant les quals l'organització no només aconseguia augmentar el suposat deute sinó també crear una major dependència cap als tractants.

   Als detinguts se'ls imputen delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i delicte contra la salut pública.

   En el marc de l'operació s'han realitzat així mateix cinc registres domiciliaris en vivendes que estaven relacionades amb l'estructura criminal i s'ha intervingut gran quantitat de documentació i efectes d'interés. Entre els efectes intervinguts es troba una important quantitat de substàncies estupefaents, ja preparada per a la seua entrega i consum tant a les víctimes com als suposats clients.

   Així, la Guàrdia Civil ha trobat nombrosos comprovants d'enviaments de diners a tercers països que evidenciaven, d'una banda, l'ingent quantitat econòmica que a través de les víctimes guanyava l'organització criminal, i per un altre, el modus operandi que utilitzaven per a blanquejar aquests beneficis.

   La investigació es va iniciar a la fi de 2019 sobre una organització criminal dedicada a la captació de dones en països de Sud-amèrica, en major mesura Veneçuela i Colòmbia. Per a poder eludir els controls fronterers, les víctimes, recorrien llargs itineraris en diferents mitjans de transport (avions, autobusos, etc), per tercers països, fins a l'arribada a la seua destinació final a Espanya on eren explotades sexualment.

   El nombre total de víctimes detectades i controlades per l'organització, ascendeix a més de trenta dones de diferents nacionalitats de Sud-amèrica, totes elles en clara situació de necessitat i vulnerabilitat.

   La investigació ha sigut realitzada per agents de la Guàrdia Civil pertanyents a la Secció de Tracta d'Éssers humans de la Unitat Central Operativa (UCO), especialitzats en aquest tipus de delictes, així com en el tracte i presa de contacte amb les víctimes d'aquesta tipologia delictiva, i de l'Equip Contra el Crim Organitzat (RESSÒ) d'Alacant. A més, ha estat de gran importància l'aportació, propiciada per les habituals vies de col·laboració, dels diferents cossos policials dels països d'origen de les víctimes.

   En la fase d'explotació de l'operació els investigadors han comptat amb el suport de personal de les Comandàncies de la Guàrdia Civil de La Corunya, Toledo i Alacant, així com de la Unitat Tècnica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil.

colaboracio