Hisenda indica que la 'trama Koldo' va aprofitar el rescat d'Air Europa per a oferir les mascaretes a Transports

L'exministre de Transports i diputat del PSOE, José Luis Ábalos, durant una roda de premsa, en el Congrés dels Diputats, a 27 de febrer del 2024, a Madrid (Espanya).
Eduardo Parra - Europa Press
Publicado: lunes, 4 marzo 2024 19:00

   De Aldama va declarar a l'Agència Tributària que havia usat la seua mediació en favor de l'aerolínia per a fer negoci amb les mascaretes

    MADRID, 4 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El presumpte conseguidor de la trama investigada en el 'cas Koldo', Víctor de Aldama, va assenyalar a l'Agència Tributària que hauria aprofitat la seua interlocució amb funcionaris del Ministeri de Transports pel rescat d'Air Europa, companyia de la qual era "consultor en l'ombra", per a fer-los arribar la seua proposta de facilitar mascaretes en plena pandèmia.

    Així consta en un informe de 52 pàgines de l'Oficina Nacional d'Investigacion del Frau (ONIF) al que ha tingut accés Europa Press i que consta en el sumari del cas.

    Hisenda indica que durant la seua investigació no va aconseguir donar amb el nom de funcionari algun però sí van localitzar "un possible contacte" perquè en els correus aportats per Solucions de Gestió --empresa amb la qual la trama va canalitzar el negoci de les mascaretes-- apareix una persona de la qual s'afirma que és el contacte al Ministeri per a negociar els preus de transport aeri amb Iberia: Koldo García --exasesor de l'exministre José Luis Ábalos--.

    Així, Hisenda indica que de les relacions de De Aldama amb el departament que dirigia Ábalos i especialment per la seua participació en les negociacions d'Air Europa (...) per a l'anomenat "rescat de la companyia" --que va suposar una inversió en préstecs participatius i ordinaris de l'Estat superior a 475 milions d'euros en l'exercici 2020-- "es va forjar l'oferiment de mascaretes pel senyor De Aldama al Ministeri".

    Aquest negociacions, la "proximitat" amb determinats funcionaris --per Koldo García-- "i sobretot, la coincidència temporal (març del 2020) va propiciar l'oferiment de les mascaretes, del seu transport i del seu preu i l'acceptació pel Ministeri". "A això cal unir el fet que el procediment administratiu de contractació d'emergència va facilitar la rapidesa i la falta de concurrència", postil·la l'Agència Tributària.

LA FIGURA DE DE ALDAMA

   En el seu informe, l'ONIF indica que el conseguidor va poder defraudar una quota superior a 1,8 milions d'euros, i ho identifica com l'individu que es va oferir al Ministeri de Transports per a facilitar les mascaretes, sent al seu torn "qui va oferir el negoci al Grup Cueto". Això va provocar que l'adjudicatari oficial del primer contracte de compra de mascaretes, del que després es van derivar la resta, fora la societat Soluciones de Gestió.

    Si be Hisenda deixa clar que aquesta empresa "no va ser la societat que va merèixer la confiança del Ministeri, sinó que era una societat interposada per la persona triada", és a dir, Víctor de Aldama.

    "Els vertaders adjudicataris del negoci són Víctor de Aldama i Juan Carlos Cueto. El primer perquè és el vertader adjudicatari del contracte, segons ell mateix va declarar, i el segon perquè és qui ho finança i aporta l'estructura empresarial i jurídica necessària per a dur-ho a terme", sosté Hisenda.

BENEFICIS DEL 33%

   Així, assevera que De Aldama en realitat és el "soci ocult" de Solucions de Gestió, empresa que per a Hisenda és controlada per Cueto. I apunta que els imports facturats per les societats de De Aldama "suposen un percentatge proper al 33% del benefici del negoci, és a dir, una tercera part".

   Al fil, l'informe posa el focus en les dues societats que van participar en l'operació i que eren propietat de De Aldama, Deluxe Fortune i MTM 180 Capital, per a indicar que es van interposar aquest societats com a prestatàries de serveis que en realitat "només poden ser serveis personals del senyor D'Aldama per les seues pròpies característiques".

DE ALDAMA NO DECLARA IRPF DES DEL 2015

   "Segons el parer d'aquesta inspecció, els ingressos d'aquestes societats pels conceptes analitzats haurien d'haver tributat en l'IRPF del senyor De Aldama", explica, per a després recordar que el conseguidor "és no declarant d'IRPF des del 2015".

   D'altra banda, analitza l'estudi financer aportat per Solucions de Gestió relatiu a les gestions facturades per les societats de De Aldama en el qual sostenia que havien suposat un estalvi de 10,8 milions d'euros en la compra de mascaretes i 7,3 milions en els preus de noli dels vols d'Air Europa. Per a Hisenda, aquest estalvi "en aquest moment, resulta impossible, com va assegurar la pròpia companyia aèria a aquesta Inspecció".

   I cita la resposta d'Air Europa i Globalia sobre aquest tema, en la qual va negar la intervenció d'aquestes societats de De Aldama "i molt menys que això suposara l'alteració dels seus preus dels vols i nolis per sota dels de mercat en aquell moment". "Aquesta Inspecció ha comprovat que els preus dels nolis d'Air Europa són similars als d'Iberia", postil·la.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià