La IAM publica la tercera edició del llibre 'Indignes filles de la seua Pàtria' sobre el Patronat de Protecció a la Dona

El Magnànim publica la tercera edició del llibre 'Indignes filles de la seua Pàtria'
IAM
Publicado: viernes, 12 abril 2024 18:41

   VALÈNCIA, 12 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació publica la tercera edició del llibre 'Indignes filles de la seua pàtria. Cròniques del Patronat de Protecció a la Dona en el País Valencià', després de l'"èxit" de la primera i la segona edició que s'han esgotat en cinc mesos.

   Es tracta de la primer obra de les periodistes María Palau Galdón i Marta García Carbonell, que explica la història del Patronat de Protecció a la Dona, una de les institucions més antigues i desconegudes del franquisme que va ser creada el 1941 i dissolta el 1985.

   L'organisme va perseguir "'la dignificació moral de la dona' amb l'objectiu -almenys sobre el paper- de controlar i eliminar l'exercici de la prostitució clandestina de menors d'edat. No obstant això, es va erigir com un sistema de control sobre la població femenina que va tractar d'imposar un arquetip homologat de dona regit per la decència, la cautela i la castedat", indiquen les autores.

   Per a exercir aquesta funció, va desplegar "una xarxa de centres reeducadores formada per alguns establiments de creació pròpia i multitud de convents d'ordres religioses femenines ja existents".

   'Indignes filles de la seua Pàtria' pretén "sumar-se a les investigacions existents sobre el paper de les dones en la Guerra Civil i el franquisme en les comarques valencianes". En concret, cerca "contribuir al procés de recuperació de la memòria" entorn d'una de les institucions més longeves i desconegudes de la dictadura.

    Mitjançant una revisió hemerogràfica i una àmplia labor de documentació arxivística, les autores han localitzat expedients de joves internades en els seus centres; han esbrinat la composició de les juntes provincials i algunes locals de la institució i han aconseguit accedir a diversos documents publicats, entre ells, les seues memòries, presentades com a informes sobre la moralitat de l'època i les activitats de la institució en cada exercici.

   El text inclou, a més, entrevistes a historiadores que han dedicat part de la seua activitat investigadora a l'estudi del Patronat o de les "polítiques de repressió de gènere imposades pel règim franquista" i els testimonio personals de Consuelo García del Cid i Chelo Alfonso, ambdues internades en varis dels reformatoris del Patronat. El llibre va eixir a la venda el passat 16 de novembre.

   Aquest treball, que va obtenir la Beca Josep Torrent de Periodisme d'Investigació 2021 atorgada per la Unió de Periodistes Valencians i la Institució Alfons el Magnànim, saca a la llum dades i testimoni del que va ser un "instrument del règim franquista" de control de les dones considerades "extraviades segons la moral imposada per la dictadura".

   L'objectiu del volum és iniciar "un procés sanador" propiciant que afloren els testimonio entorn d'aquesta realitat encara en ombres. "Aquest braç executor del règim acaba arribant a tots els racons i a moltes dones que eren tancades en convents en contra de la seua voluntat per motius molt diversos, des de portar la faldeta curta a anar amb un xic de la mà pel carrer o, fins i tot, haver sigut violades. Els motius d'internament eren moltíssims i poc o res tenien a veure amb la prostitució", van assegurar les autores en una entrevista concedida a Europa Press.

FIRA DEL LLIBRE

   Les autores del llibre, María Palau Galdón i Marta García Carbonell, estaran presents en la signatura de llibres que organitza el Magnànim a la Fira del Llibre de València, que se celebrarà dijous que ve 2 de maig a partir de les 17.00 hores als Jardins de Vivers (caseta 108).

   Les escriptores són graduades en Periodisme per la Universitat de València i van cursar màsters especialitzats en drets humans i estudis de gènere. Han col·laborat en mitjans com La Vanguardia, eldiario.es, El País, Públic o El Salto, així com amb organitzacions memorialistes com Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme (Plataforma de Suport a la Querella Argentina - País Valencià).

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià