La imatge d'una dona palestina abraçada al cos mort de la seua neboda guanya el World Press Photo 2024

'Una Dona Palestina Abraça El Cos De La seua Neboda', Del Fotoperiodista De Reuters Mohammed Salem, S'Ha Alçat Amb El Premi World Press Photo De l'Any 2024.
MOHAMMED SALEM
Publicado: jueves, 18 abril 2024 15:08

   MADRID, 18 Abr. (EUROPA PRESS) -

   'Una dona palestina abraça el cos de la seua neboda', del fotoperiodista de Reuters Mohammed Salem, s'ha alçat amb el premi World Press Photo de l'any 2024, després que el jurat haja quedat "profundament commogut per com aquesta imatge evoca una reflexió emocional en cada espectador".

    Així ho ha anunciat aquest dijous la Fundació World Press Photo, que ha afegit que la imatge premiada mostra a Inas Abu Maamar, de 36 anys, bressolant el cos de la seua neboda Saly, de 5 anys, que va morir, juntament amb la seua mare i la seua germana, quan un míssil israelià va aconseguir la seua casa, a Khan Younis, Gaza.

   "El jurat va quedar profundament commogut per com aquesta imatge evoca una reflexió emocional en cada espectador. Compost amb cura i respecte, ofereix alhora una visió metafòrica i literal d'una pèrdua inimaginable", ha subratllat l'entitat.

   Així mateix, el World Press Photo al Reportatge Gràfic de l'Any ha anat a parar a 'Valim-babena' de la fotògrafa sud-africana Lee-Ann Olwage, per a GEO. "A Madagascar, la falta de consciència pública sobre la demència significa que les persones que mostren símptomes de pèrdua de memòria sovint són estigmatitzades", ha explicat la Fundació.

   En aquest cas, el jurat ha valorat "com aquesta història aborda un problema de salut universal a través de la lent de la família i la cura". "La selecció d'imatges està composta amb calidesa i tendresa, recordant als espectadors l'amor i la proximitat necessaris en temps de guerra i agressió a tot el món", ha postil·lat.

    El premi World Press Photo al Projecte a llarg termini ha recaigut en la imatge 'Els dos murs', del veneçolà Alejandro Cegarra, per a 'The New York Times' i Bloomberg.

   "Des del 2019, les polítiques d'immigració de Mèxic han experimentat un canvi significatiu, transformant-se d'una nació històricament oberta a migrants i sol·licitants d'asil en la seua frontera sud a un país que aplica polítiques d'immigració estrictes", ha assenyalat.

   Gràcies a la seua pròpia experiència de migrar de Veneçuela a Mèxic, el fotògraf Alejandro Cegarra va començar aquest projecte el 2018. El jurat considera que la posició d'aquest fotògraf "va brindar una perspectiva sensible centrada en l'ésser humà".

    Quant al Premi World Press Photo de Format Obert, el guardó ha sigut per a 'La guerra és personal', de la ucraïnesa Julia Kochetova, qui ha creat un lloc web que combina el fotoperiodisme amb l'estil documental personal d'un diari per a mostrar al món com és viure amb la guerra com alguna cosa quotidià. realitat.

    "Aquestes obres finals seleccionades són un tapís del nostre món actual, centrades en imatges que creiem que van ser fetes amb un respecte i integritat que podrien parlar universalment i ressonar molt més allà dels seus orígens", ha afirmat Fiona Shields, cap de fotografia de 'The Guardian' i presidenta del jurat.

   L'estrena de l'exposició World Press Photo 2024 s'inaugurarà aquest divendres, 19 d'abril, en De Nieuwe Kerk, d'Ámsterdam. Això marca l'inici de la gira mundial de la mostra. Les obres guanyadores han sigut seleccionades entre els 24 guanyadors regionals, i documenten pèrdues personals irreversibles a Gaza, famílies i demència a Madagascar, migrants a la frontera amb Mèxic i la vida sota la guerra a Ucraïna.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià