Investigadors del CSIC posen a prova el mètode per a predir la resistència a antibiòtics en la tuberculosi

Investigador del CSIC en el laboratori
CSIC
Publicado: martes, 5 diciembre 2023 14:55

   VALÈNCIA, 5 Dic. (EUROPA PRESS) -

   Un equip d'investigació de l'Institut de Biomedicina de València (IBV), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), juntament amb centres hospitalaris de la Comunitat Valenciana, ha realitzat un estudi que aplica tècniques de seqüenciació massiva a 785 mostres de pacients obtingudes en 25 hospitals per a predir possibles resistències a fàrmacs del bacteri que produeix la tuberculosi.

   Els resultats, publicats en la revista 'The Lancet Microbe', van trobar 13 nous casos de tuberculosi resistent enfront dels oposats amb el diagnòstic de rutina, que utilitza el mètode de referència actual, basat en el cultiu de mostres. Això obri la porta a utilitzar la seqüenciació massiva de l'ADN com a mètode de referència, acurtant els terminis de detecció de resistències, segons ha informat el CSIC en un comunicat.

   Els bacteris resistents a antibiòtics són un dels principals problemes de salut pública del món. Entre les 10 bacteris que causen més morts per la seua resistència a antibiòtics està la 'Mycobacterium tuberculosi', la causant de la tuberculosi, la malaltia infecciosa més letal en el planeta fins a l'aparició de la covid-19.

   S'estima que 200.000 persones van morir el 2022 per alguna forma de tuberculosi resistent a diversos fàrmacs (multidrogorresistent). A això s'uneix el cost per als sistemes de salut: tractar un cas de tuberculosi sensible costa 180 euros en els països europeus, però pot arribar als 200.000 en casos amb resistències més complicades.

   Disposar de diagnòstics que detecten de forma ràpida i precisa les resistències a antibiòtics és "vital" per a personalitzar el tractament i evitar el desenvolupament de resistències addicionals. El mètode utilitzat actualment als hospitals es basa en el cultiu de mostres del pacient infectat, que en el cas de Mycobacterium tuberculosi, tarden "setmanes" per a obtindre el perfil de resistències del bacteri (el seu fenotip).

   Aquestes resistències estan causades per mutacions genètiques, de manera que canvis específics en l'ADN s'associen sempre amb resistència a antibiòtics concrets. L'OMS va publicar el 2021 el primer catàleg de mutacions associades a resistència de Mycobacterium tuberculosi, que és l'estudi més complet fins avui.

   En la seua elaboració participa l'investigador del CSIC Iñaki Comas. El seu grup en l'Institut de Biomedicina de València, encapçalat per la investigadora Victoria Furió, ha utilitzat ara tècniques de seqüenciació massiva del material genètic (ADN) d'aquest bacteri per a predir a quins antibiòtics és resistent i com eixa predicció podria millorar el diagnòstic i tractament de la malaltia.

   Les tècniques de seqüenciació massiva permeten determinar "amb rapidesa i precisió" la seqüència d'ADN de qualsevol ésser viu, i el seu principal avantatge és que poden ser usades a gran escala.

   "El nostre projecte consisteix a avaluar la nostra capacitat de predicció de resistències utilitzant el catàleg de l'OMS, particularment en un entorn de baixes resistències com és la Comunitat Valenciana", ha explicat Victoria Furió.

   Per a això, "seqüenciem l'ADN extret de mostres de pacients amb tuberculosis i obtenim per predicció genòmica el perfil de resistència dels fàrmacs usats en el tractament. Posteriorment, comparem el perfil de resistències obtingut amb seqüenciació massiva amb l'obtingut mitjançant testat fenotípico, que és el mètode de referència actual, i comprovem cuán precisa és la predicció i la millora que pot representar en el diagnòstic", ha detallat.

   El projecte s'ha dut a terme amb la col·laboració de 25 hospitals de la Comunitat Valenciana, que han aportat les 785 mostres clíniques incloses en l'estudi, així com les dades de resistència del mètode de referència que apliquen en els laboratoris clínics.

   Les mostres van ser processades en el laboratori de bioseguretat de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio). Els investigadors de l'IBV-CSIC van estudiar els quatre antibiòtics de primera línia de tractament de la tuberculosi, obtenint una especificitat superior al 99,5% i un rang de sensibilitat entre el 85 i el 50% en funció de l'antibiòtic mitjançant la seqüenciació massiva de l'ADN.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià