José Guirao promet el càrrec davant el Rei com a nou ministre de Cultura i Esport

El nou ministre de Cultura, José Guirao, promet el seu càrrec davant el Rei
POOL
Publicado 14/6/2018 11:53:30CET

MADRID, 14 Jun. (EUROPA PRESS) -

José Guirao ha promés aquest dijous davant el Rei Felip VI el càrrec com a nou ministre de Cultura i Esport, després que el seu predecessor, Màxim Huerta, dimitira ahir, només sis dies després d'haver pres possessió com a ministre.

Guirao ha promés el seu càrrec sense símbols religiosos i davant la Constitució, i a més ha promés mantindre el secret de les deliberacions del Consell de Ministres, a diferència de bona part dels ministres que van prometre el seu càrrec fa una setmana i que van recórrer a la fórmula de "ministras" i "ministros", en referència a la majoria de dones que formen el gabinet.

El nou ministre de Cultura i Esport ha pres possessió davant el Rei Felip VI, el president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que actua com a notària major del Regne en els actes de promesa de companys de gabinet. No obstant açò, aquest acte no ha comptat amb la presència dels altres poders de l'Estat, que sí van estar quan van prendre possessió la resta de membres del Govern dijous passat 7 de juny.

Després de prendre possessió a la Zarzuela, Guirao s'ha traslladat a la seu del Ministeri de Cultura i Esport, per a rebre la cartera de ministre, només una setmana després que l'anterior titular del departament durant el Govern de Mariano Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo, cedira el testimoni a Màxim Huerta.

El nou ministre de Cultura i Esport arriba al càrrec després d'una llarga trajectòria com a gestor cultural, en la qual destaca la direcció del Museu Reina Sofía entre els anys 1994 i 200.

Segons va assenyalar a les poques hores de conéixer-se el seu nomenament, entre els seus objectius destaquen el reforç de l'ensenyament d'Humanitats i la fiscalitat del sector com dos de les prioritats del seu mandat.

Guirao, llicenciat en Filologia Hispànica, va ser responsable de l'Àrea de Cultura de la Diputació Provincial d'Almeria des del 1983 fins el 1987. Més tard va ser director general de Béns Culturals de la Junta d'Andalusia del 1988 al 1993.

Després es va traslladar a Madrid, on va assumir la tasca com a director general de Belles arts i Arxius del Ministeri de Cultura entre 1993 i 1994. El 1994 va ser nomenat director del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía, posició que va ocupar durant sis anys dins dels quals va realitzar la remodelació de la Col·lecció Permanent i va projectar l'ampliació del museu.

A partir del 2001 va assumir la direcció de la Casa Encedida i al gener del 2013 va ser nomenat director general de la Fundación Montemadrid, dedicada a l'Acció Social, Medi ambient, Cultura i Educació.

A més, José Guirao és patró de la Fundación Federico García Lorca, de la Fundación Antonio Gala, de la Fundación José María Sicilia i Patró de la Fundación Museo del Grabado Español Contemporáneo de Marbella. També és professor convidat del Master de Gestió Cultural de la Universitat Carlos III de Madrid.

colaboracio