L'amenaça de la crisi sanitària per als 'tories' encoratja la guerra bruta en el tram final de la campanya

Publicado 10/12/2019 18:32:45CET
Boris Johnson.
Andrew Parsons

Johnson pateix la seua relliscada més gran i el seu equip contraataca per desviar l'atenció dels efectes de deu anys de retallades

LONDRES, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

La crisi del sistema sanitari ha esclatat durant el tràngol més incòmode de la campanya de reelecció del primer ministre britànic, i accentua els dos elements més compromesos per a les seues aspiracions de majoria absoluta aquest dijous: les dificultats del Servei Nacional de Salut (NHS, en anglès), la institució de més voltatge electoral al Regne Unit després d'una dècada de retallades 'tories', i la credibilitat de Boris Johnson.

La prova de la transcendència de la sanitat apareix en la guerra bruta desencadenada quan falten menys de 48 hores per l'obertura dels col·legis, amb maniobres de desinformació i la filtració de converses privades nocives que confirmen les eleccions del 2019 com les generals més abjectes en la història recent.

En l'arrancada de la darrera setmana, i la definitiva, la reacció de Johnson davant l'intent d'un periodista de mostrar-li la imatge d'un nen de 4 anys al terra d'un hospital a Leeds, al nord d'Anglaterra, ha quedat ja com la falta més greu de la seua carrera pel número 10, que fins ara havia transcorregut sense sotracs excessius. Potser que el vídeo del primer ministre mentre introdueix el mòbil del reporter a la butxaca per resoldre el tema semble una anècdota, però indubtablement reforça el missatge del Laborisme que, amb els conservadors, el NHS està en perill.

Els afers de campanya són impredictibles, però el protagonitzat pel 'premier' quan queden a penes dies per les generals, evidencien una clara incapacitat de mostrar empatia i deixar de banda el discurs polític per dimensionar un drama humà, afecta la medul·la de la seua missió per legitimar el seu mandat a les urnes. Malgrat la corroborada campanya de descrèdit per presentar com a falsa la fotografia, publicada primer en un diari regional i aquest dilluns al 'Daily Mirror', d'esquerres, el mal ja estava fet.

colaboracio