Les defenses qüestionen que el TS siga competent perquè no s'acusa de fets comesos fora de Catalunya

Vista al Tribunal Suprem
Pool
Actualizado: martes, 18 diciembre 2018 12:23

Acusen la Fiscalia d'elaborar una "confecció artificial" del procés per forçar que els exdirigents catalans siguen jutjats a Madrid

MADRID, 18 Dic. (EUROPA PRESS) -

Les defenses dels 18 acusats en la causa pel procés independentista al Tribunal Suprem han defensat aquest dimecres durant la vista de l'article de pronunciament --tràmit que serveix de pròleg al judici que començarà previsiblement al gener-- que els fets que s'imputen als polítics catalans com a constitutius de rebel·lió van tenir lloc a Catalunya i que per tant la competència per jutjar els fets correspon al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Acusen a més la Fiscalia d'elaborar una "confecció artificial" dels fets amb l'1-O i la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) del 2017 per forçar un judici a Madrid.

Aquest ha sigut l'argument principal de les defenses durant el tràmit de qüestions formals celebrat durant una vista en la qual no han estat presents els encausats, pels quals es demanen penes de presó per delictes de rebel·lió, sedició, desobediència i malversació de cabals públics.

L'advocat Jordi Pina, que defensa l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull, ha subratllat que els fets que es pretenen jutjar al Suprem es concentren en el 20 de setembre de l'any passat --la concentració multitudinària davant de la Conselleria d'Economia-- i la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, tots dos ocorreguts exclusivament a Catalunya.

El lletrat ha reconegut que l'escrit de la Fiscalia diu que la preparació del referèndum requeria accions que es van celebrar fora del territori català, com van ser l'activitat del Diplocat, la creació d'un registre de votants a l'exterior, la gestió de locals per votar fora, la intervenció d'un 'lobby' nord-americà, i la creació de pàgines web allotjades a altres països, així com la participació d'observadors internacionals.

No obstant això, Pina ha subratllat que cap d'aquestes activitats conformen els elements típics de la rebel·lió --un alçament violent o tumultuari-- sinó que són simples actes preparatoris que no poden integrar-se en aquest tipus delictiu.

"El més lògic és que ens centràrem en els delictes que tenen pena major, com el de rebel·lió, i si el tipus no integren aquests fets, la competència no pot ser del Tribunal Suprem", ha afirmat Pina, que ha estès aquesta mateixes mancances al delicte de malversació que s'atribueix als seus defensats.

En aquest segon cas, ha posat de manifest que no hi ha en els escrits d'acusació "la més mínima referència" al fet que els acusats hagen participat en cap dels fets relatius al Diplocat o als registres de l'exterior, que s'atribueixen a més a altres persones que estan sent investigades pel Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona.

EL 9N ES VA JUTJAR A CATALUNYA

En l'escrit, els acusats no apareixen tampoc ni com a inductors ni autors de cap comissió per omissió d'aquesta malversació, ha apuntat Pina, que ha incidit que en tot cas els acords per fer aquestes tasques també es van adoptar "dins del territori de Catalunya".

També ha comparat aquesta causa amb el judici per la consulta del 9N que es va celebrar al TSJC, en què es van aportar com a prova fotografies de vots a l'exterior "i allà a ningú no se li va acudir que la competència fos del Suprem".

Amb aquests arguments ha coincidit Van den Eynde, advocat de l'exvicepresident Oriol Junqueras i de l'exconseller Raül Romeva, qui en un discurs un poc més abstracte que el de Pina ha manifestat que l'acte que s'ha celebrat aquest dimarts "és una vista sobre un model de crisi" i ha incidit que gran part de la instrucció al Suprem ha consistit en un bolcat del que va fer el Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona.

ELS ACUSATS VOLEN PARLAR EN CATALÀ

"S'ha produït una confecció artificial del procediment que té a veure amb drets fonamentals", ha indicat Van den Eynde, perquè la conseqüència és que els acusats veuen vulnerats el seu dret a una doble instància, atès que la condemna al Suprem no podrà ser revisada en una instància superior. "No es recull cap fet extraterritorial, no s'ha investigat cap acte internacional", ha subratllat.

En un altre ordre de coses, Pina ha anunciat que sol·licitarà que el judici, si se celebra finalment al Suprem, permeta als acusats expressar-se en català i que per fer-ho sol·licitarà que es facilite la "traducció simultània, no consecutiva" durant la celebració del judici.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià