Les millors imatges del World Press Photo arriben a València per a mostrar "drames humans del nostre temps"

La representant de la World Press Photo Foundation, Martha Echevarria, durant la presentació de la nova edició de World Press Photo 2023, en la Fundació Xirivella Soriano de Valncia
Jorge Gil - Europa Press
Publicado: viernes, 13 octubre 2023 15:05

   El "drama hum" d'Ucrana o els efectes del canvi climtic protagonitzen les instantnies, "marcades en els llibres d'histria"

   VALNCIA, 13 Oct. (EUROPA PRESS) -

   La 66 edició del World Press Photo, la mostra més prestigiosa de fotoperiodisme mundial, arriba a la ciutat de Valncia amb l'exposició d'una selecció de les millors imatges que reflecteixen "drames humans del nostre temps" des de diferents perspectives, amb temes que en ocasions escapen a "els mitjans convencionals" i que configuren una telefonada a "la responsabilitat i l'esperana".

   La mostra estar exposada del 14 d'octubre al 5 de novembre en la Fundació Xirivella Soriano de Valncia, que acull les obres guanyadores d'un concurs que ha comptat amb més de 60.000 obres de 3.752 professionals de 127 pasos, en el qual dos autors espanyols, César Dezfuli i Emilio Morenatti, han sigut guardonats pels seus treballs sobre la migració al Mediterrani i de civils ferits en la guerra a Ucrana, respectivament.

   D'aquesta manera, les installacions de la Fundació Xirivella Soriano es convertixen en un aparador d'instantnies que arrepleguen els fenmens socials més rellevants del 2022 a tot el món i ofereix mirades a "múltiples realitats del planeta".

   La presentació de la mostra s'ha celebrat aquest divendres i ha comptat amb la participació del president de la Fundació Xirivella Soriano, Manuel Xirivella, el director de WPP Valncia, Pablo Brezo, Martha Echevarría, del World Press Photo Foundation, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Valncia, José Luis Moreno.

   Les fotografies, segons han explicat en la presentació, posen "especial mfasi" en el "drama hum" d'Ucrana o els efectes de l'emergncia climtica, com la sequera, l'augment del nivell del mar, i en temes, en definitiva, que "s'expliquen com s'han d'explicar, perqu no hi ha més remei".

   El patiment hum causat per la invasió russa d'Ucrana, les intenses sequeres i la crisi econmica a l'Afganistan, la lluita contra l'emergncia climtica a sia Central o els efectes de l'augment del nivell del mar en poblacions pesqueres d'Egipte són les histries de les principals obres guanyadores.

"DIVERSITAT I QUALITAT"

   La mostra explora el seu nou format per a mostrar "la diversitat i qualitat" del treball de professionals grfics en "cada racó del planeta", amb el premi d'obres que relaten com és la vida de persones en cadascuna de les regions (frica, sia, Europa, Amrica del Nord i Central, Sud-amrica, Sud-est d'sia i Oceania).

   El director de WPP Valncia, Pablo Bruc, ha reflexionat sobre el fet que l'exposició constitueix "una oportunitat de reflexionar sobre com informar" amb protagonistes que, possiblement, quan han sigut fotografiats estaven vivint "el moment més dur de la seua vida", la qual cosa obliga, d'altra banda, a tindre present i exercir "un treball deontolgic".

   Per la seua banda, Martha Echevarría, del World Press Photo Foundation, ha subratllat que les fotografies arrepleguen "múltiples perspectives", des de visions "compromeses", passant per moments que retraten "atrocitats contra civils". "Darrere --de les imatges-- hi ha persones", ha advertit.

   Una d'aquest és, per exemple, la guardonada com a Foto de l'Any, titulada 'Mariupol Maternity Hospital Airstrike', capturada per Evgeniy Maloletka, que retrata "el patiment hum causat per la invasió russa" en el marc de la guerra a Ucrana.

   Iryna Kalinina, una dona embarassada ferida, és traslladada des d'un hospital de maternitat que va resultar danyat durant un atac aeri rus, el 9 de mar del 2022. El seu bebé, anomenat Miron (per la paraula russa 'pau') va nixer mort, i mitja hora després Iryna també va morir. "Quedar marcada --la fotografia-- els llibres i histria", ha recalcat Echevarría sobre aquesta imatge.

   En les imatges premiades en el certamen "progressivament" autors locals adquireixen "més protagonisme" per a explicar histries "properes", amb la intenció de recolzar la professió del fotoperiodisme en les diverses regions del món. Així mateix, World Press Photo és testimoni d'una "evolució del llenguatge narratiu" cap a formes "més evocadores", amb obres de recorregut que representen fenmens "de manera profunda".

FENMENS SOCIALS I ECONMICS

   A més de les obres guanyadores, el certamen reflecteix també fenmens socials i econmics a tot el món, amb protagonisme de la crisi climtica i els conflictes armats, al costat d'histries que "criden l'esperana".

   Així, el cambo climtic cobra presncia "de diverses maneres" en les diferents regions. Per exemple, amb la degradació dels oasis al Marroc, que provoquen menys producció agrícola i més pobresa; els efectes de les sequeres i l'escassetat d'aigua en pobles nmades d'Etipia i Somlia; la calor que afebleix a les abelles i a les plantes en els entorns del riu Acolorit, a EUA; o com els alpaqueros del Perú afronten nous desafiaments ecolgics.

   D'altra banda, els conflictes armats tornen a estar presents en World Press Photo, especialment la invasió russa d'Ucrana, "necessria protagonista" del certamen; al costat d'unes altres que retraten fets com l'acció armada d'Israel en Palestina; o sobre com les autoritats de Myanmar intensifiquen els combats amb els grups d'oposició locals, entre unes altres. No obstant aix, a diferncia dels últims anys, perd importncia la pandmia i les seues conseqüncies, sense amb prou faenes protagonisme en la present edició.

   L'exposició és reflex d'una "poca de crisi" que també arreplega realitats socials "esperanadores" com la lluita de les dones d'Iran pels seus drets, el valor dels Golden Gais, la comunitat de persones majors LGBTQI+ en Filipines, o el desenvolupament de tecnologies en la Unió Europea en cerca de la transició ecolgica.

FUNDACIÓ WORLD PRESS PHOTO

   La Fundació World Press Photo és una plataforma global que connecta fotoperiodistas, fotgrafs documentals i el públic mundial a través de narratives honestes. Es va fundar en 1955, quan un grup de fotgrafs holandesos va organitzar un concurs ("World Press Photo") per a exposar el seu treball a una audincia internacional.

   Des d'aleshores, el certamen s'ha convertit en "una de les competicions més prestigioses del món", i premia als millors en fotoperiodisme i fotografia documental de tot el món. És una organització creativa, independent i sense finalitats de lucre, amb seu a Ámsterdam (Pasos Baixos).

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià