ALACANT, 26 May. (EUROPA PRESS) -
L'Institut Cartogràfic Valencià (ICV) ha activat la visualització dels esdeveniments sísmics produïts en l'autonomia valenciana detectats per la Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana (SISCOVA). És possible accedir al visor a través de la xarxa sísmica valenciana, que està integrada per nou sismògrafs (set a la Comunitat Valenciana i dos a Múrcia) que estan gestionats per la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d'Alacant (UA).
La SISCOVA es va posar en funcionament el 2023 gràcies a la col·laboració entre la Generalitat --a través de l'ICV i l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències--, la Universitat d'Alacant i les Diputacions de Castelló i Alacant, segons ha indicat la institució acadèmica en un comunicat.
El visor de terratrèmols de la xarxa sísmica no és un sistema d'alerta ja que, a pesar de mostrar tots els terratrèmols detectats, solament mostra de manera automatitzada els de magnitud igual o superior a 2,5. Per la seua banda, els que estan per davall d'aquesta xifra, i que necessiten d'una anàlisi "més acurada" per a determinar la seua ubicació, es mostren l'endemà de produir-se.
El visor de terratrèmols de SISCOVA permet visualitzar aquests esdeveniments sísmics de diferents maneres. Per defecte, es mostren tots els terratrèmols esdevinguts el 2022 --any de posada en funcionament de la xarxa-- i 2023 el territori de la Comunitat Valenciana i adjacents.
No obstant això, els filtres programats permeten personalitzar la seua visualització. En aquest sentit, es poden filtrar per magnitud i també es pot aplicar un filtre temporal: per any, per mes i per dia. També es poden mostrar solament els produïts en l'última setmana, en els últims 15 dies o en l'últim mes.
El filtre pot ser també territorial i els sismes es poden discriminar en funció de si s'han produït a la Comunitat Valenciana o en territori adjacent, per les zones on s'han produït els últims, per província o per municipi. Finalment, també es poden filtrar per profunditat i en funció de si tenen o no un origen confirmat.
El visor mostra, per defecte, amb una simbologia estavellada els cinc últims terratrèmols esdevinguts, destacant l'últim amb una estrela més gran i de color roig.
Està previst, en els pròxims dies, activar un avís automàtic per xarxes socials de terratrèmols detectats, així com l'elaboració d'un formulari perquè siga omplert per les persones que hagen notat un terratrèmol i puguen aportar més informació.
TERRATRÈMOLS DETECTATS
En el temps que porta activa SISCOVA, la xarxa ha detectat 559 sismes --410 el 2022 i 149 el 2023--, dels quals 349 (el 62,43 per cent) han ocorregut en el territori de la Comunitat Valenciana, 52 (9,30%) al territori de les províncies adjacents i 158 (28,26%) en el mar.
Per províncies, en la de Valencia s'han detectat 192 (55,01%), a la d'Alacant 132 (37,82%), i a la de Castelló 25 (7,16%). Quant a la magnitud, s'han detectat 37 (6,62%) de magnitud inferior a 1; 175 (31,30%) de magnitud igual o superior a 1 i inferior a 1,5; 249 (44,54%) de magnitud entre 1,5 i 2.
Així mateix, s'han detectat 76 (13,60%) de magnitud igual o superior a 2 però inferior a 2,5; 18 (3,22%) de magnitud entre 2,5 i 3; i 4 (0,72%) de magnitud igual o superior a 3 però inferior a 4. No s'ha detectat cap sisme de magnitud igual o superior a 4 ni a la Comunitat ni en els territoris adjacents coberts per SISCOVA.
El 2022, el terratrèmol de major magnitud detectat (3,5) es va produir a la localitat de Xelva (la Regió muntanyenca) el primer d'octubre. El 2023, el de major magnitud (3,2) va tindre lloc enfront de la costa de Torrevella (la Vega Baixa) el passat 23 de març.