L'Institut Cartogràfic activa un visor amb els terratrèmols detectats per la Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana

L'Institut Cartogrfic activa un visor amb els terratrmols detectats per la Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana
UA
Publicado: viernes, 26 mayo 2023 18:39

   ALACANT, 26 May. (EUROPA PRESS) -

   L'Institut Cartogrfic Valenci (ICV) ha activat la visualització dels esdeveniments sísmics produts en l'autonomia valenciana detectats per la Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana (SISCOVA). És possible accedir al visor a través de la xarxa sísmica valenciana, que est integrada per nou sismgrafs (set a la Comunitat Valenciana i dos a Múrcia) que estan gestionats per la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d'Alacant (UA).

   La SISCOVA es va posar en funcionament el 2023 grcies a la collaboració entre la Generalitat --a través de l'ICV i l'Agncia Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergncies--, la Universitat d'Alacant i les Diputacions de Castelló i Alacant, segons ha indicat la institució acadmica en un comunicat.

   El visor de terratrmols de la xarxa sísmica no és un sistema d'alerta ja que, a pesar de mostrar tots els terratrmols detectats, solament mostra de manera automatitzada els de magnitud igual o superior a 2,5. Per la seua banda, els que estan per davall d'aquesta xifra, i que necessiten d'una anlisi "més acurada" per a determinar la seua ubicació, es mostren l'endem de produir-se.

   El visor de terratrmols de SISCOVA permet visualitzar aquests esdeveniments sísmics de diferents maneres. Per defecte, es mostren tots els terratrmols esdevinguts el 2022 --any de posada en funcionament de la xarxa-- i 2023 el territori de la Comunitat Valenciana i adjacents.

   No obstant aix, els filtres programats permeten personalitzar la seua visualització. En aquest sentit, es poden filtrar per magnitud i també es pot aplicar un filtre temporal: per any, per mes i per dia. També es poden mostrar solament els produts en l'última setmana, en els últims 15 dies o en l'últim mes.

   El filtre pot ser també territorial i els sismes es poden discriminar en funció de si s'han produt a la Comunitat Valenciana o en territori adjacent, per les zones on s'han produt els últims, per província o per municipi. Finalment, també es poden filtrar per profunditat i en funció de si tenen o no un origen confirmat.

   El visor mostra, per defecte, amb una simbologia estavellada els cinc últims terratrmols esdevinguts, destacant l'últim amb una estrela més gran i de color roig.

   Est previst, en els prxims dies, activar un avís automtic per xarxes socials de terratrmols detectats, així com l'elaboració d'un formulari perqu siga omplert per les persones que hagen notat un terratrmol i puguen aportar més informació.

TERRATRMOLS DETECTATS

   En el temps que porta activa SISCOVA, la xarxa ha detectat 559 sismes --410 el 2022 i 149 el 2023--, dels quals 349 (el 62,43 per cent) han ocorregut en el territori de la Comunitat Valenciana, 52 (9,30%) al territori de les províncies adjacents i 158 (28,26%) en el mar.

   Per províncies, en la de Valencia s'han detectat 192 (55,01%), a la d'Alacant 132 (37,82%), i a la de Castelló 25 (7,16%). Quant a la magnitud, s'han detectat 37 (6,62%) de magnitud inferior a 1; 175 (31,30%) de magnitud igual o superior a 1 i inferior a 1,5; 249 (44,54%) de magnitud entre 1,5 i 2.

   Així mateix, s'han detectat 76 (13,60%) de magnitud igual o superior a 2 per inferior a 2,5; 18 (3,22%) de magnitud entre 2,5 i 3; i 4 (0,72%) de magnitud igual o superior a 3 per inferior a 4. No s'ha detectat cap sisme de magnitud igual o superior a 4 ni a la Comunitat ni en els territoris adjacents coberts per SISCOVA.

   El 2022, el terratrmol de major magnitud detectat (3,5) es va produir a la localitat de Xelva (la Regió muntanyenca) el primer d'octubre. El 2023, el de major magnitud (3,2) va tindre lloc enfront de la costa de Torrevella (la Vega Baixa) el passat 23 de mar.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià